W momencie wprowadzenia sankcji na import towarów z różnych państw, w Kursku funkcjonowało jedno przedsiębiorstwo zajmujące się produkcją warzyw szklarniowych. Zakład ten produkował niewystarczającą ilość warzyw, która w żadnym stopniu nie zaspokajała potrzeb mieszkańców tego rosyjskiego miasta.
W celu rozwiązania tego problemu, w życie został wprowadzony program rozwoju produkcji warzywniczej na poziomie lokalnym. W ciągu dwóch lat powstały dwa, nowe agrokompleksy z dużymi szklarniami. Pierwszy z nich, Agro-Park, zajmuje powierzchnię 11 ha i produkuje około 6,6 tys. t warzyw. Drugim zakładem jest Seyim-Agro o powierzchni 7,4 ha, ale z produkcją na poziomie 7 tys. t. Oba przedsiębiorstwa mają produkować "ekologicznie czyste" warzywa.
Ivan Gorbachev, szef przedsięwzięcia w obwodzie Kurskim, mówi: - Mamy bardzo ambitne plany, zamierzamy produkować więcej niż 17 tys. t warzyw i ziół w naszym regionie.
By zrealizować ten cel Rosjanie muszą wybudować jeszcze przynajmniej 10 ha szklarni. W tegorocznym, lokalnym budżecie zarezerwowano na ten cel prawie 48 mln rubli (ok. 2,7 mln zł)
Źródło: freshplaza.com