Odmiany uprawiane przez Olam SVI mają bardzo wysoką zawartość suchej masy - więcej niż 25%. Całość produkcji trafia do przemysłu jako dodatek do żywności. Nic nie jest przeznaczane na sprzedaż na rynku warzyw świeżych.
Firma Olam SVI rozpoczęła własny program hodowli, nastawiony na uzyskanie odmian o wysokiej zawartości suchej masy, już podczas II wojny światowej. Na przestrzeni szeregu lat firma stała się największym dostawcą suszonej cebuli, natki pietruszki oraz ekologicznych pomidorów. W przeciwieństwie do cebuli uprawianej z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych, odmiany rosnące na polach Olam SVI są mechanicznie zbierane i suszone w ciągu 1 dnia, a następnie wysyłane statkami do miejsc docelowych.
Firma uprawia warzywa na 20 000 ha, z czego 6000 ha przypada na cebulę. Poza uprawami zlokalizowanymi w Stanach Zjednoczonych, od niedawna Olam SVI prowadzi również produkcję w Egipcie.
Źródło: freshplaza.com