Beata i Julian Kulikowie z Żyrosławic (gmina Gniewkowo, woj. kujawsko-pomorskie) uprawiają warzywa od końca lat 90. ubiegłego stulecia. Zawsze część areału przeznaczali pod uprawę ogórka. W ostatnich latach uprawiali ten gatunek w zaawansowanej technologii na czarnej folii. Jednak równoległa produkcja pomidora, cukinii, cebuli, brokułu i kalafiora wymagała tak wielu rąk do pracy, że trzeba było płodozmian przeorganizować, zwłaszcza że codzienne zbiory ogórków zbiegały się w czasie z plonowaniem wczesnych kalafiorów i brokułów oraz z sadzeniem rozsady tychże z myślą o żniwach jesienią. Ponadto Kulikowie po pięcioletnim praktykowaniu uprawy cukinii zdecydowali o powiększeniu jej areału. W tym roku cukinia zajęła 10 ha, 3 ha buraki cukrowe, a pozostałe 50 ha rozdzielili między inne gatunki warzyw. Katarzyna Wójcik
Więcej w numerze 12/2015 WiOM, s. 24-26.