Owoce jagody kamczackiej wyróżniają się cennymi właściwościami prozdrowotnymi. Są bogate w witaminy (C, A, B1, B2, B6, B9) i minerały (m.in. żelazo, jod, miedź). Zawierają także duże ilości substancji biologicznie czynnych o działaniu przeciwutleniającym (antyoksydacyjnym), takich jak: antocyjany, flawonoidy, polifenole, kwasy organiczne.
Można je spożywać w stanie świeżym, a także wykorzystywać jako dodatek do sałatek owocowych, deserów, lodów, ciast. Nadają się również na przetwory – soki, dżemy, przeciery. Można je suszyć bądź mrozić, a także przeznaczać na nalewki.
Owoce jagody kamczackiej można zbierać mechanicznie, gdyż dojrzewają równocześnie i łatwo się osypują przy potrząsaniu krzewów. Przy zbiorze kombajnem owoce zachowują delikatny nalot i wysoką jakość, mogą więc być przeznaczane na rynek deserowy. Zbiór można przeprowadzić tradycyjnymi kombajnami do owoców jagodowych.
Ze względu na właściwości owoców, wzrastające zainteresowanie jagodami na światowym rynku oraz możliwość mechanicznego zbioru jest to perspektywiczna roślina sadownicza. Specjaliści z branży przestrzegają jednak, aby przed zakładaniem nowych plantacji rozeznać się w możliwościach zbytu owoców i zapewnić sobie odbiorców.
am