Z wyliczeń Lubelskiej Izby Rolniczej wynika, że cena minimalna, pokrywająca koszty produkcji agrestu powinna wynosić ok. 1,00 – 1,20 zł/kg. Tymczasem skupy proponują ponad dwa razy mniej.
- Ceny skupu agrestu w trakcie tegorocznego sezonu wynoszą 50 groszy za kilogram. To cena identyczna, jak w ubiegłym roku – wyjaśnia LIR.
Izba zwraca uwagę na niepokojący fakt, że wiele firm kupujących agrest na terenie województwa lubelskiego sprzedaje go dalej na rynki zachodnie w cenie nawet 3 zł za kg! W wielu krajach zapotrzebowanie na ten owoc jest ogromne.
Zdaniem Lubelskiej Izby Rolniczej rynek owoców miękkich jest więc zmonopolizowany i cena jaka jest proponowana producentom wynika ze zmowy firm skupujących oraz przetwórni.
- Rolnicy z determinacja śledzą obecną sytuację na rynku oraz z przerażeniem obserwują ceny skupu poszczególnych owoców miękkich. Sprzedaż agresty w cenie 50 groszy za kilogram nie napawa optymizmem i na pewno nie jest zachętą dla rolnika, aby prowadzić jego zbiór, kiedy koszty produkcji kilkukrotnie przewyższają proponowaną cenę skupu – wyjaśnia Izba. I apeluje o podjęcie stanowczych działań mających wpływ na uregulowanie cen skupu owoców miękkich.
ksz, na podst. Lubelskiej Izby Rolniczej