StoryEditor

Historyczny rekord dla malin! Jakie trzy składniki są kluczowe, aby osiągnąć sukces?

29.07.2022., 00:00h

Rekordy w konsumpcji malin oraz borówek zostały osiągnięte w lipcu. Wynik w 2022 roku jest lepszy od dwuletniej średniej. W tym roku borówkę jadło aż 40% Polaków.

W lipcu pobito rekordy w konsumpcji borówki oraz maliny. 

Jakie czynniki są kluczowe do osiągnięcia takich wyników?

Spożycie borówka rośnie w tempie 9%. To wynik o 1 p.p. lepszy od dwuletniej średniej. Dwa lata temu w lipcu 2020 roku borówki jadło 23% Polaków, w 2021 roku już 31%, w tym roku 40%. Oddaje to wzrost liczby lipcowych konsumentów borówki z poziomu 7,4 mln przez 10 mln, aż do 13 mln.


Historyczny rekord dla malin!

Porównując lipiec do lipca obok borówki, najwięcej zyskały maliny i agrest. Odpowiednio 1,9 mln i 0,6 mln nowych konsumentów. Dla malin w lipcu padł historyczny rekord. Spożycie deklarowało aż 53% populacji, tj. 17,2 mln dorosłych Polaków.

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zapytał Polaków o czynniki sprzyjające spożyciu większej ilości warzyw oraz owoców.

Jak się okazuje, kluczowe są trzy czynniki:

  • dostępność ulubionych gatunków w sezonie;
  • dbałość o zdrowie;
  • możliwość jedzenia warzyw i owoców w postaci smacznych dań.


Bernat Patrycja
Źródło: polskiesuperowoce.pl
Fot: polskiesuperowoce.pl

18. listopad 2024 15:48