Jagoda kamczacka uchodzi za roślinę stosunkowo łatwą w uprawie. Krzewy są odporne na mróz, wiosenne przymrozki i niską temperaturę, dobrze znoszą również okresowe susze i są tolerancyjne na choroby i szkodniki. Gatunek ten wymaga zapylenia krzyżowego, pyłkiem innej odmiany, dlatego zaleca się sadzenie dwóch, trzech odmian o zbliżonym terminie kwitnienia. Jagody można zbierać mechanicznie, gdyż dojrzewają równocześnie i łatwo się osypują, a przy tym zachowują wysoką jakość. Zbiór można przeprowadzić tradycyjnymi kombajnami do owoców jagodowych.
Owoce wyróżniają się cennymi właściwościami prozdrowotnymi. Są wykorzystywane przez przemysł przetwórczy i farmaceutyczny. Jagody nowych odmian, cechujące się dużymi rozmiarami i dobrym smakiem coraz częściej oferowane są również w stanie świeżym, na rynku owoców deserowych.
Więcej na temat uprawy i właściwości prozdrowotnych jagody kamczackiej w 3 numerze czasopisma „Owoce Jagodowe”.
am