StoryEditor

Jagodowe w szklarniach w Ryczywole

07.08.2017., 11:07h

Charakterystykę upraw owoców i warzyw w szklarniach przybliżają przedstawiciele Gospodarstwa Ogrodniczego w Ryczywole S.C., które jest laureatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Firma z Ryczywołu (woj. mazowieckie) prowadzi największą w naszym kraju uprawę malin pod osłonami, oferuje ponadto truskawki, jeżyny oraz pomidory i ogórki gruntowe. W obecnej postaci gospodarstwo działa od 2008 roku, ale należące do niej szklarnie liczą sobie już ponad 30 lat. Poza sezonem gospodarstwo zatrudnia 60 osób, w czasie zbiorów liczba pracowników sięga nawet 200 osób.

Jak uprawa wygląda w praktyce? - Dzięki kontroli wilgotności powietrza nie ma potrzeby stosowania fungicydów chroniących uprawę przed chorobami grzybowymi. Kontrola wilgotności powietrza i temperatury pozwala stworzyć najbardziej korzystne warunki nie tylko roślinom, ale także naturalnym wrogom szkodników niszczących plony w szklarni. Na przykład w walce z przędziorkiem pomaga nam dobroczynek szklarniowy. Optymalnymi warunkami do rozwoju samicy dobroczynka jest temperatura w 25-30°C i wilgotność powietrza powyżej 70%. Na plantacjach polowych, w otwartej przestrzeni, zapewnienie takich warunków nie jest możliwe - podkreśla Jacek Pospiszyl, reprezentujący mazowieckie gospodarstwo. W szklarni nie istnieje także problem zanieczyszczeń drogowych czy kwaśnego deszczu - pod dachem szklarni rośliny są bezpieczne.

- W szklarni optymalne ilości nawozu i wody są precyzyjnie dozowane przez urządzenie sterowane programem komputerowym. Nasza stacja meteo rejestruje warunki atmosferyczne (jak ilość energii słonecznej, wielkość opadu, prędkość wiatru itp.) i na podstawie tych parametrów zarządza systemem - wyjaśnia przedstawiciel gospodarstwa. - Z kolei równomierne rozproszenie światła pozwala zapewnić roślinom zrównoważoną temperaturę dobową. Dzięki temu liście roślin nieprzerwanie wytwarzają asymilaty i przetwarzają je w cukry gromadzone w owocach - mówi J. Pospiszyl.

To właśnie panujące w Polsce warunki atmosferyczne są tajemnicą doskonałego smaku rodzimych owoców. Uprawa malin i truskawek nie wymaga zbyt wysokich temperatur, ale dużej ilości słońca. - Umiarkowany klimat bardziej sprzyja produkcji truskawek niż upalny na południu Europy. Wysokie temperatury i słońce za dnia oraz chłodniejsze noce pozwalają truskawce gromadzić energię, dzięki czemu owoce są słodkie i soczyste. W krajach południowych truskawka zużywa tę energię na „ochłodzenie się” nocą, intensywnie transpirując wodę, to dlatego truskawki sprzedawane z importu z ciepłych krajów są co prawda wyrośnięte i intensywnie czerwone, ale niestety mało słodkie - podsumowuje Jacek Pospiszyl.

Potwierdzeniem najwyższej jakości owoców opisywanej firmy są m.in. certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i tytuły Top Produkt, które Loża Ekspertów przyznała Deserowej truskawce i Deserowej malinie. Tytułem Top Produkt honoruje się tylko żywność, która od specjalistów z branży spożywczej otrzyma maksymalne noty (same „10”) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

 

Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media

21. listopad 2024 21:31