Rośliny sadownicze przezimowały na ogół dobrze - po zimie 2015/2016 w sadach nie odnotowano większych strat. Silne mrozy występujące w styczniu, przy braku okrywy śnieżnej, spowodowały natomiast w niektórych rejonach kraju uszkodzenia na plantacjach truskawek. Straty te dotyczyły szczególnie młodych nasadzeń z 2015 r. Wiosną wiele plantacji było w słabej kondycji, a w województwie pomorskim część z nich została nawet zaorana.
Ruszenie wegetacji drzew i krzewów owocowych oraz truskawek początkowo zapowiadało się bardzo wcześnie, jednak wiosenne chłody przyczyniły się do jej spowolnienia. W celu przyspieszenia wzrostu część upraw truskawek została przykryta folią lub włókniną. Rośliny sadownicze rozpoczęły wiosenną wegetację przeważnie później niż w roku poprzednim. Najwcześniejsze gatunki drzew (brzoskwinie, morele) zaczęły kwitnąć lokalnie w ostatniej dekadzie marca. Przygruntowe przymrozki, jakie rejonami wystąpiły w kwietniu, nie wyrządziły znaczących szkód w kwitnących drzewach i krzewach owocowych oraz na plantacjach jagodowych.
Warunki agrometeorologiczne oraz stan zaawansowania siewów warzyw gruntowych jest bardzo zróżnicowany w poszczególnych rejonach kraju. Na przeważającym obszarze, do siewu warzyw przystąpiono w III dekadzie marca, lecz ich zaawansowanie było na ogół gorsze niż w roku ubiegłym. Wielu rolników wstrzymało się z siewem oraz wysadzaniem rozsad warzyw ze względu na duże wahania temperatur. Warunki do wschodów roślin warzywniczych były bardzo zróżnicowane. Początkowo w wielu rejonach gleba była słabo uwilgotniona z uwagi na niewielkie zapasy wody po zimie (ubiegłoroczną suszę i brak śniegu). Późniejsze opady deszczu poprawiły nieco stan uwilgotnienia gleby. Na wielu plantacjach pierwsze wschody roślin były także utrudnione ze względu na niskie temperatury występujące nocą. W celu przyspieszenia wschodów część warzyw została przykryta włókniną lub niską folią. Tylko w niektórych rejonach kraju zaobserwowano zdecydowanie korzystne warunki dla siewu i rozwoju warzyw oraz ich dość wyrównane wschody.
Źródło: www.stat.gov.pl