Progi zagrożenia przędziorka chmielowca na plantacjach roślin jagodowych:
- truskawka: próg zagrożenia 2 stadia ruchome na 1 listek liścia złożonego; 1 tydzień przed i tuż przed kwitnieniem pobrać 4 próby po 50 wyrośniętych liści
- porzeczka: przed kwitnieniem 2 stadia ruchome na liść, po kwitnieniu do zbiorów 3; sprawdzić liście na pędach tuż nad ziemią, próba powinna się składać z 200 liści
- malina: powyżej 2 przędziorków na liściu; 2 tygodnie przed i aż do kwitnienia; sprawdzić liście na pędach w dolnej części, 3-4 próby po 50 listków z liścia złożonego
Stosując środki przeciwko przędziorkom pamietajmy o przemienności zabiegów. Akarycydy z danej grupy chemicznej można stosować tylko 1 raz w sezonie. Rotacja ma na celu przeciwdziałanie tworzeniu ras odpornych szkodnika.
Grupy środków:
- Inhibitory rozwoju roztoczy – Nissorun Strong 250SC
- Inhibitory karboksylazy acetylowej – Envidor 240 SC
- Inhibitory kompleksu I mitochondrialnego transportu elektronów – Ortus 05 SC
- Avermektyny i milbemektyny – Acaramik 018 EC, Safran 18 EC, Vertigo 018 EC
Środki do zwalczania przędziorków w jagodnikach:
- Acaramik 018 EC – zawiera abamektynę, zarejestrowany jest do zwalczania przędziorka chmielowca na truskawce, malinie i jeżynie; w przypadku truskawki dawka wynosi 1,2 l/ha, u dwóch pozostałych gatunków – 0,5 l/ha
- Safran 18 EC – zawiera abamektynę, zarejestrowany jest do zwalczania przędziorka chmielowca na truskawce, malinie i jeżynie; w przypadku truskawki dawka wynosi 1,2 l/ha, u dwóch pozostałych gatunków – 0,5 l/ha
- Vertigo 018 EC – zawiera abamektynę, przeznaczony jest d ochrony plantacji truskawek w dawce 0,5-075 l/ha
- Envidor 240 SC – zawiera spirodiklofen, zarejestrowany w uprawie porzeczki czarnej, maliny oraz truskawki; we wszystkich zaleca się go stosować w ilości 0,4 l/ha
- Nissorun Strong 250 SC – zawiera heksytiazoks, można go stosować w truskawkach w dawce 0,4 l/ha
- Ortus 05 SC – zawiera fenpiroksymat, w dawce 2 l/ha zwalcza przędziorka na truskawce; dla agrestu, malin oraz wszystkich porzeczek polecana jest dawka niższa wynosząca 1,5 l/ha, a dla winorośli 1-1,8 l/ha