Zysk głównie zależał od przeznaczenia truskawek i od uzyskanego plonu.
Największy udział w kosztach produkcji stanowi praca zbieraczy, wynosi ona prawie 50%. Przedstawiamy dwa warianty uprawy różniące się końcowym odbiorcą oraz uzyskanym plonem. Jak widać na tych dwóch przykładach, produkcja i sprzedaż na rynek detaliczny była bardziej dochodowa.
Koszty produkcji truskawek (tys. zł/ha)
Truskawka do przetwórstwa (odszypułkowana) plon 8,64 t/ha
- Koszty pośrednie 3,47
- Praca mechaniczna 2,25
- Amortyzacja plantacji 4,03
- Pozostałe koszty bezpośrednie 1,56
- Zbiór owoców 11,26
- Ochrona 2,30
Pielęgnacja (odchwaszczanie, nawożenie, nawadnianie) 1,75
Łącznie koszty: 26,62
Średnia cena w 2016 roku w zł/kg: 3,30
Zysk: 1,89
Truskawka deserowa (uprawa na zagonach) plon 15,86 t/ha
- Koszty pośrednie 3,68
- Praca mechaniczna 3,63
- Amortyzacja plantacji 6,99
- Pozostałe koszty bezpośrednie 2,34
- Zbiór owoców 23,14
- Ochrona 4,32
- Pielęgnacja (odchwaszczanie, nawożenie, nawadnianie) 2,93
Łącznie koszty: 47,03
Średnia cena w 2016 w zł/kg: 6,12
Zysk: 50,03