StoryEditor

Koszty w ryzach

25.09.2015., 10:04h
Producenci uprawiają fasolę szparagową pod osłonami na zbiór wiosną i jesienią, a przede wszystkim latem w gruncie. Jakie ponoszą koszty?

Okolice Potworowa znane są w Polsce z uprawy warzyw pod osłonami, przede wszystkim papryki. Jednak rosnąca podaż w sezonie i co się z tym wiąże – spadek cen sprawiają, że tamtejsi rolnicy poszukują innych gatunków warzyw, które uprawiane w przedplonie lub poplonie będą stanowić dodatkowe źródło dochodu. Niekiedy uprawa jak np. fasola szparagowa staje się wiodącą uprawą pod osłonami.

Z jakimi kosztami muszą się liczyć producenci przykładowej fasoli? Cztery tunele foliowe, każdy o powierzchni 240 m2, wypełnione rzędami bujnie rosnącej fasoli szparagowej. Kobiety sprawnymi ruchami zrywają pięknie wykształcone, długie, żółte strąki młodej fasoli i przesypują do skrzyni zaczepionej na podnośniku traktora. Po skończonym zbiorze strąki przepakują do tekturowych pudełek. Producent Szymon Gaca przewiezie je do znajdującej się po sąsiedzku firmy skupowej w Czarnocinie. Uprawia on fasolę szparagową zaledwie od pięciu lat. Początkowo stanowiła przedplon dla papryki. Szybko jednak okazało się, że jest mniej pracochłonna, niższe są też koszty jej produkcji, dlatego pan Szymon zdecydował się uprawiać wyłącznie fasolę szparagową. Kolejnym argumentem, który przemawiał za uprawą tego warzywa, jest wczesne plonowanie w porównaniu z papryką. W tunelach ogrzewanych wczesną wiosną pierwsze zbiory można przeprowadzić już od połowy maja i uzyskać zapłatę, podczas gdy na zbiory papryki trzeba czekać do sierpnia. Rośliny nie są też wrażliwe na długość dnia, można więc je uprawiać w dowolnym terminie. Jedynie wczesną wiosną i późną jesienią trzeba je zabezpieczać przed spadkami temperatur.

Szymon Gaca uprawia fasolę z rozsady... Więcej w numerze 9/2015 WiOM, s. 14-18. eka

21. listopad 2024 07:10