Gospodarstwo w Ryczywole od czterech lat rozwija produkcję owoców jagodowych, przede wszystkim malin (9 ha), ale także jeżyn (0,5 ha) i truskawek (2 ha). Największą powierzchnię produkcji zajmują maliny. W uprawie są odmiany letnie, takie jak ‘Glen Ample’ i ‘Tulameen’ oraz tzw. jesienne, powtarzające owocowanie – ‘Kweli’, ‘Kwenza’ i od tego sezonu ‘Enrosadira’. W uprawie jeżyny w tym sezonie całość nasadzeń stanowiła odmiana ‘Loch Ness’. Do produkcji truskawek wybrano natomiast dwie odmiany – ‘Elsantę’ i ‘Sonatę’.
Maliny i jeżyny rosną w doniczkach wypełnionych substratem kokosowym. Doniczki ustawione są w rzędach na podłożu szklarni przykrytym czarno-białą folią. Rośliny prowadzone są w szpalerach, a pędy podtrzymywane są przez system poziomo rozciągniętych sznurków. Produkcja zakładana jest z sadzonek long cane.
Owoce są zbierane ręcznie. Bezpośrednio po zbiorze są schładzane. Trafiają do chłodni, a następnego dnia rano schłodzony towar jest kierowany do sortowni, gdzie następuje ręczne sortowanie, ważenie, pakowanie i etykietowanie owoców. Maliny i jeżyny oferowane są w plastikowych punnetkach lub w tekturowych pojemnikach, umieszczanych w zbiorczych opakowaniach kartonowych. Owoce z Gospodarstwa Ryczywół trafiają m.in. do sieci handlowych, np. Dino, Tesco, Kaufland, Macro, Auchan, Carrefour.
W ubiegłym roku owoce z Ryczywołu zostały odznaczone prestiżowymi znakami jakości. W ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” propagującego rodzimą żywność najwyższej jakości, Gospodarstwo Ogrodnicze w Ryczywole zostało nagrodzone certyfikatami jakości i tytułami Top Produkt za deserową truskawkę i malinę.
am