Według GUS, w ostatnich 3 latach w Polsce powierzchnia uprawy malin nieznacznie spada. Jest to spowodowane likwidowaniem plantacji odmian powtarzających owocowanie, głównie ‘Polki’. Odmiana ta ostatnio zawodzi producentów, którzy uzyskują z niej mniejsze plony. Dlatego wymienia się ją na odmiany letnie. Mimo to w ubiegłym sezonie jej owoce były nadal popularne w dostawach dla przetwórstwa, jak i na rynek warzyw świeżych.
Na Lubelszczyźnie i w innych rejonach kraju występują systematycznie. Są groźne szczególnie dla odmian letnich, jak i powtarzających owocowanie. Uszkodzenia powstają zazwyczaj podczas bezśnieżnych zim oraz w wyniku dużego spadku temperatury zimą po okresowych ociepleniach. Ponadto uszkodzeniom ulegają młode pędy malin jesiennych wyrastające w marcu i kwietniu, gdy temperatura spadnie do –5°C. Wówczas regeneracji roślin może pomóc program oparty na preparatach zawierających potas i fosfor oraz aminokwasy. (…) ms
Więcej w numerze 5/2016 WiOM, s. 42-43.
StoryEditor
Maliny przed sezonem
Na co zwrócić uwagę w uprawie malin w tym sezonie? Jak można ograniczyć negatywne skutki zagrożeń?