Podczas konkursu oddano 83 657 głosów na 27 miast i 45 lodziarni, m.in. z Wrocławia, Krakowa, Warszawy, Bydgoszczy, Rypina, Nowego Sącza. Zwycięzcą na najlepsze lody borówkowe została „Lodziarnia Pod Orzechem” w Baborowie, w woj. opolskim. Jej właścicielem jest Tomasz Szypuła, lodziarski Mistrz Polski 2017. Serwuje on lody własnej produkcji, wytwarzane z lokalnych składników, wśród których jest borówka z plantacji koło Głubczyc.
W Polsce trwa lodowa rewolucja. Powrót do tradycji, rzemieślniczych metod produkcji. Na kilogram dobrych lodów potrzeba pół kilograma owoców. Coraz więcej jest przykładów współpracy plantatorów z cukiernikami, szefami kuchni. Obok „lodów dla ochłody”, rozwija się konsumpcja dla przyjemności smakowania. – Borówki są przez cały sezon wśród najpopularniejszych smaków. Polecamy sorbet borówkowy, lody – ciasteczko maślane z kruszonką i konfiturą z borówek oraz delikatny jogurt z konfiturą borówkową. Podgrzana borówka, kiedy robi się z niej konfiturę, wybija smak i piękny kolor. Popularne są lody śmietankowe z borówką. Polecam borówkę infuzowaną ziołami, tymiankiem, lawendą. Borówka świetne łączy się z innym owocami jagodowymi – mówi T. Szypuła.
Jak informuje Katarzyna Grzegrzółka-Parafiniuk z Fundacji Promocji Polskiej Borówki, kampania „Lato z borówkami” jest realizowana przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Promuje walory smakowe i zdrowotne borówki, która jest polskim hitem eksportowym.
am
Źródło: PAP, Fundacja Promocji Polskiej Borówki