Prowadzenie i cięcie
Na plantacjach nowo założonych, bez względu na termin sadzenia roślin, wczesną wiosną skracamy pędy przy ziemi. Zabieg ten pobudzi wyrastanie z karpy młodych pędów. Na plantacjach owocujących istotne jest usuwanie pierwszych pędów, gdy osiągną wysokość około 15 cm, w celu uzyskania wyższego plonu i większych owoców. Tym samym opóźnia się też porażenie pędów przez choroby grzybowe. Po zbiorach owoców wycinamy suche pędy, które zakończyły owocowanie.
Odmiany owocujące na dwuletnich pędach
Odmiany owocujące na dwuletnich pędach latem najczęściej są prowadzone w formie szpaleru pojedynczego. Spotyka się także szpaler podwójny z różnymi modyfikacjami co do rozpiętości pędów. Maliny letnie z reguły tworzą dłuższe pędy od pędów malin jesiennych, dlatego wymagają przywiązania do konstrukcji, którą zwykle wykonuje się w pierwszym roku po posadzeniu roślin.
Do najtrwalszych materiałów należą betonowe słupki, które wkopuje się w rzędzie roślin w odległości co około 15-20 m. Między słupkami na dwóch lub trzech wysokościach rozpina się drut ocynkowany, do którego sznurkiem lub przeznaczonymi do tego celu spinkami przywiązuje się pozostawione 5-6 młodych pędów, które będą owocowały w następnym roku.
Na plantacjach owocujących istotne są zabiegi pielęgnacyjne, które prowadzą do uzyskania rozluźnienia krzewów z zachowaniem przerw między roślinami. Pozwoli to na lepsze osuszanie krzewów po deszczu, co ograniczy występowanie chorób grzybowych, a także zwiększy skuteczność zabiegów ochrony roślin. Bardzo ważne jest niszczenie wczesną wiosną wszystkich młodych pędów w celu uzyskania pędów zastępczych. Dzięki temu wyrastające później pędy mniej konkurują o wodę, światło iskładniki pokarmowe z pędami owocującymi. Wyrastające pędy unikną, przynajmniej częściowo, składania na nie jaj przez pryszczarka namalinka łodygowego, a ponadto pędy te są mniej porażone przez choroby grzybowe.
Po zakończeniu zbiorów owoców stare pędy, które już owocowały, wycina się tuż przy ziemi, a do konstrukcji przywiązuje się 5-6 młodych, silnych i zdrowych pędów. Jeśli są one bardzo długie należy je skrócić do około 15 cm nad drutem lub owinąć wokół drutu. Pozostałe pędy jednoroczne są usuwane.
Odmiany owocujące na pędach jednorocznych
Odmiany powtarzające owocowanie jesienią, owocujące na pędach jednorocznych, zwykle prowadzi się w formie wolnostojącej z ograniczaniem szerokości rzędu do 30-50 cm i usuwaniem pędów wyrastających poza tą szerokością. Prowadzenie w ten sposób plantacji ułatwia usuwanie oraz ograniczanie pędów poprzez ich koszenie. Mimo, że pędy tych malin są krótsze od pędów malin letnich i z reguły utrzymują się same, gdy zawiążą owoce często pochylają się w kierunku międzyrzędzia, co utrudnia przejazd ciągnikiem, a dojrzewające na nich owoce są zanieczyszczone piaskiem. Dlatego zaleca się wykonanie konstrukcji podtrzymującej. W tym przypadku do betonowych słupków mocuje się przęsła, przez które przechodzi z obu stron rzędu drut, który obejmuje pędy roślin, ograniczając ich wyginanie się.
Na plantacjach towarowych wszystkie pędy maliny powtarzającej owocowanie wycina się i usuwa lub rozdrabnia późną jesienią lub wczesną wiosną. Do tego celu używa się kosiarki rotacyjnej. Cięcie na przedwiośniu zmniejsza ryzyko przemarznięcia karp w mroźne, bezśnieżne zimy. Badania wykazały, że cięcie starych pędów na wysokości około 20 cm powoduje wyrastanie mniejszej liczby pędów, które są silniejsze. Okrywając rząd z malinami wczesną wiosną białą agrowłókniną przyspiesza się wyrastanie jednorocznych pędów, a co za tym idzie kwitnienie i dojrzewanie owoców.
Na glebach ubogich i nienawadnianych pędy drugiego rzutu mogą jednak nie dorastać do odpowiedniej wysokości, dlatego nie poleca się tam usuwać pierwszych wyrastających pędów.