Do sklepów od dwóch lat trafia już odmiana ‘MiniKiwi’ (Actinidia arguta). Owoce są mniejszą wersją popularnego kiwi, ale zasadnicza różnica tkwi w skórce, która jest jadalna. MiniKiwi hodowane są bez ochrony chemicznej i zawierają niezwykle dużo cennych składników prozdrowotnych. Ponadto wyróżniają się atrakcyjnym wybarwieniem i smakiem. Wielce prawdopodobne, że nowa odmiana kiwi znajdzie uznanie konsumentów. Dzięki promocji owoców MiniKiwi przez pracowników naukowych z SGGW, uprawa tej oryginalnej rośliny zyskuje w naszym kraju coraz więcej zwolenników.
Projekt badawczy dotyczący Actinidia arguta realizowany jest na Wydziale Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu przez zespół dr hab. Piotra Latochy i jest finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Ma na celu opracowanie optymalnej technologii towarowej uprawy tej rośliny i wybór najlepszej odmiany. Powinno to w jeszcze większym stopniu przyczynić się do rozpowszechnienia uprawy tych nie tylko smacznych, lecz także niezwykle wartościowych owoców. Już teraz w różnych regionach Polski powstają kolejne plantacje ”MiniKiwi”.
Źródło: sggw.pl