W asortymencie firm oferujących odmiany derenia dostępne są kreacje polskie, wyhodowane w Arboretum Bolestraszyce (‘Bolestraszycki’, ‘Dublany’, ‘Słowianin’, ‘Paczoski’, ‘Szafer’, ‘Florianka’, ‘Podolski’, ‘Juliusz’), a także ukraińskie (‘Elegantnyj’, ‘Korałłowyj Marka’, ‘Wydubieckij’, ‘Jantarnyj’, ‘Swietljaczok’) , bułgarskie (np. ‘Kasalnak’, ‘Shumensky, ‘Flava’), czeskie (‘Sokolnicky’, ‘Ruzynsky’), słowackie (‘Devin’, ‘Titus’, ‘Santana’), austriackie (‘Jolico’).
Poszczególne odmiany znacznie różnią się od siebie. Są odmiany o owocach czerwonych lub żółtych, różnej wielkości, porze dojrzewania, smaku i stopniu przydatności do spożycia w stanie świeżym i przetworzonym. Na które warto zwrócić uwagę? Zapraszam do lektury nowego dwumiesięcznika „Owoce Jagodowe” – w kwietniowym wydaniu Agnieszka Filipiak z Zakładu Doświadczalnego Oceny Odmian w Śremie Wójtostwie przybliża najpopularniejsze.
am