Siedemdziesięciolatkowie – Anna i Aleksander Olejniczakowie z Rgielska (gmina Wągrowiec, Wielkopolska) nie myślą o emeryturze, produkując znane i doceniane nie tylko w okolicy kiszonki – kapusty i ogórka. Wraz z synem Tomaszem prowadzą 90-hektarowe gospodarstwo.
Trzydzieści dziewięć lat temu kupili 1,16 ha i zaczęli działalność rolniczą od produkcji rozsady pomidorów i ogórków w tunelach. Stopniowo dokupując ziemię, zaczęli się nastawiać na uprawę warzyw. Z myślą o ich przechowywaniu wybudowali przechowalnię. Dziesięć hektarów najsłabszego gruntu obsadzili lasem. Tylko 22 ha zaliczono do klasy IV, pozostałe to piaszczysta klasa V. Nic w tym dziwnego, skoro przez lata pozyskiwano tu żwir. Nie mają obornika. Z materii organicznej mają tylko słomę, którą przyorują. Ale wody do nawadniania z kilku źródeł (jezioro, staw po żwirowni oraz staw o powierzchni 2500 m2) nie brakuje, więc uprawa warzyw jest możliwa. W ostatnim czasie warzywa niezmiennie zajmują powierzchnię 6,5 ha. (…) Katarzyna Wójcik
Więcej w numerze 5/2016 WiOM, s. 22-25.