W zaleceniach uprawowych wielu gatunków warzyw możemy przeczytać: "...pod uprawę przeznaczać miejsca osłonięte od wiatru". Łatwo napisać, a trudniej wykonać w praktyce. Ideałem byłoby sadzenie wysokich drzew i krzewów na skrajach pól, jednak przy tak dużym ich rozdrobnieniu jest to po prostu niemożliwe.
Są jednak rośliny jednoroczne, które bez problemu dorastają do 2 m wysokości, a często i więcej. Mowa o kukurydzy, słoneczniku i konopiach. Zastosowanie tych gatunków do tworzenia osłon nie nastręcza wiele problemów, a po sezonie wraz z główną rośliną znikają z pola. Oczywiście im więcej rzędów wysiejemy tym nasz "mur" będzie szczelniejszy. W praktyce kilka rzędów powinno stanowić dostateczną osłonę przeciwwietrzną.
Gatunki warzyw najbardziej wrażliwe na silne wiatry:
- ogórek
- fasola
- kapusta pekińska
- szparag
Wiatry powyżej 15 m/s mogą uszkadzać liście fasoli i ogórka. Przy silnym wietrze zamykają się aparaty szparkowe i spada tempo fotosyntezy, wysuszeniu ulega również powierzchnia gleby.
Słonecznik - wysiewamy do gruntu od połowy kwietnia, siew może być gniazdowy (kilka nasion w jednym miejscu), po wschodach należy w takim przypadku zostawić najsilniejszą siewkę;
Kukurydza - siew tego gatunku przypada na 3. dekadę kwietnia lub początek maja, zależnie od rejonu; dla gospodarstw warzywnicznych ciekawym uzupełnieniem oferty może być kukurydza cukrowa siana jako roślina osłaniająca;
Konopie - siew przypada 2. dekadę kwietnia, w rejonach chłodniejszych może się wydłużyć, lokalnie nawet do połowy maja; konopie mają spore wymagania wodne, potrzebują nawet do 3 razy więcej wody niż kukurydza, już z tego powodu ich praktyczna przydatność spada, po drugie uprawa konopii wiąże się z uzyskaniem specjalnych pozwoleń, więc wybór tej rośliny jedynie jako rośliny osłonowej się nie opłaca;