Generalny Urząd Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny ChRL (AQSIQ) potwierdził, iż polskie świeże jabłka zostały dopuszczone do importu do Chin. Jednocześnie na stronie internetowej AQSIQ opublikowano listę zatwierdzonych sadów oraz pakowalni, co jest równoznaczne z otwarciem chińskiego rynku dla polskich jabłek. W bieżącym sezonie, zostały zarejestrowane i objęte stosownymi kontrolami przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa 453 sady oraz 135 pakowalnie.
Dopuszczenie eksportu z Polski do Chin świeżych owoców – jabłek stanowi zwieńczenie starań rozpoczętych w sierpniu 2014 r., poprzez złożenie wniosku, do którego dołączono opracowanie na temat zasad produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem ochrony przed szkodnikami i chorobami. Od czasu złożenia wniosku o dopuszczenie eksportu polskich jabłek na chiński rynek toczyły się intensywne negocjacje i odbyły się liczne spotkania.
Na zaproszenie Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa, w ramach toczącej się procedury, we wrześniu 2015 r. został przeprowadzony przez inspektorów chińskich pierwszy audyt polskiego systemu produkcji, z uwzględnieniem zasad nadzoru nad stanem fitosanitarnym sadów i ich ochroną przed agrofagami. M.in. dzięki pozytywnym wynikom tego audytu, w dniu 20 czerwca 2016 r. został podpisany Protokół w sprawie warunków eksportu jabłek z Polski do Chin.
W dalszej kolejności, w październiku 2016 roku został przeprowadzony przez chińskich inspektorów kolejny audyt w celu oceny sposobu wdrożenia przez Polskę wymogów fitosanitarnych ustalonych w Protokole. Eksperci AQSIQ zaznaczyli, że zapisy Protokołu zostały wykonane i wdrożone przez PIORiN. Byli pod wrażeniem wieloletniej tradycji uprawy jabłek w Polsce, standardami technologii uprawy, jak również wykorzystywaniem metod integrowanej ochrony i integrowanej produkcji jabłek. W ich ocenie stosowanie takiego systemu wpływa na wysoką jakość uzyskiwanego produktu, w szczególność poprzez zmniejszenie ilości zużytych środków ochrony roślin, a równocześnie wywiera pozytywny wpływ na środowisko naturalne.
Zakończenie procedury w ciągu dwóch lat od złożenia wniosku należy postrzegać jako wielki sukces. Jak wynika z informacji uzyskanych przez Ambasadę RP w Pekinie, jest to jak dotąd najszybciej przeprowadzony proces negocjacyjny dla dopuszczenia świeżych owoców lub warzyw do chińskiego rynku wśród wszystkich państw członkowskich UE.
Źródło: piorin.gov.pl