Według ekspertki IERiGŻ dr Bożeny Noseckiej, zakłady przetwórcze kończą już skup wiśni. Obecnie za owoce przeznaczone do mrożenia sadownicy mogą uzyskać ok. 1,3 zł/kg, a za wiśnie do tłoczenia - 0,85 zł/kg. Średnio w tym roku przetwórstwo płaciło za wiśnie odpowiednio 1,55 zł/kg i 1,1 zł/kg. Dr Nosecka zaznaczyła, że jakość wiśni jest w tym sezonie słaba, bo są one zbyt "wodniste". W ubiegłym roku średnia cena skupu wiśni ukształtowała się na poziomie 1,7 zł do mrożenia i 1,17 zł do tłoczenia.
Taki poziom cen nie zapewnia producentom wiśni opłacalności produkcji - zaznaczyła dr Nosecka. Według wstępnych szacunków GUS, w tym roku zbiory wiśni będą wyższe niż w ubiegłym i wyniosą 195 tys. ton, ale pod warunkiem, że wszystkie owoce zostaną zebrane.
Natomiast na ceny nie mogą narzekać w tym roku producenci truskawek i malin. Rzeczoznawcy GUS ocenili tegoroczne zbiory truskawek na blisko 196 tys. ton, tj. o 5% niższe niż w ubiegłym roku, przy czym sygnalizują oni wzrost produkcji truskawek deserowych i wyraźny spadek produkcji tych owoców dla przetwórstwa.
Jak mówi ekspertka, truskawki nie miały wiosną sprzyjających warunków pogodowych, a to, że było ich mniej pozytywnie odbiło się na ich cenie. Średnio zakłady przetwórcze płaciły za nie 3,60 zł/kg wobec 2,65 zł/kg w 2015 r. Tak wysoka cena zapewniła producentom opłacalność tej uprawy - dodała.
Również maliny utrzymują wysoką cenę. Za letnie odmiany płacono średnio 5,38 zł za kg (w u.br. - 5,27 zł/kg). Teraz zaczyna się skup odmian jesiennych. W ubiegłym roku były one bardzo drogie (płacono powyżej 9 zł za kg), co było efektem sierpniowej suszy i małej podaży tych owoców na rynku. W tym roku prawdopodobnie będą one tańsze. W ocenie GUS produkcja malin wyniesie 120 tys. ton, a malin jesiennych może być aż o 60% więcej niż przed rokiem.
W tym roku nie mają powodów do narzekań producenci czerwonych porzeczek. Średnio firmy przetwórcze płaciły za nie 2,16 zł/kg (w ubiegłym sezonie - 1,65 zł/kg). Inaczej wygląda sytuacja proucentów czarnej porzeczki. Co prawda firmy oferowały nieco więcej (O,76 zł/kg wobec 0,64 zł/kg w 2015 r.) za te owoce, ale ta cena prawdopodobnie pokrywa tylko ok. 30% kosztów produkcji. Odbija się to na jakości porzeczek, bo nie inwestuje się w produkcję, która się nie opłaca - zauważyła dr Nosecka.
Źródło. pap.pl