Do niedawna była tu trzoda, ale gospodarstwo Teresy i Antoniego Majchrzaków oraz córki Małgorzaty i zięcia Bartłomieja Ciechorskich jest położone na przedmieściu Gniewkowa, więc zaniechano uciążliwej dla mieszkańców produkcji. Alternatywą stały się warzywa, za którymi przemawiała bliskość kilku przetwórni warzyw – Bonduelle, Agrofrostu i Oerlemansa. Zmodernizowane chlewnie przystosowano na obieralnię cebuli i do różyczkowania brokułów.
W liczącym 300 ha gospodarstwie, w którym dominują zboża i kukurydza, 10% powierzchni przeznacza się pod warzywa. Po 10 ha zajmują marchew, cebula i brokuły. Asortyment gatunkowy wynika nie tylko z zapotrzebowania wymienionych już przetwórni, ale również ze współpracy właścicieli z grupą producencką Vegro Warzywa Groblewskich z Lipia… Katarzyna Wójcik
Więcej o gospodarstwie Państwa Majchrzaków i Ciechorskich w numerze 2/2016 WiOM, s. 30.