StoryEditor

Samozbiory jagody kamczackiej w całej Polsce

15.06.2022., 00:00h

Polska jest największym producentem jagody kamczackiej na świecie. Czerwiec to czas, gdy rozpoczynają się zbiory, a takie ostatnio popularne samozbiory.

Świeże owoce nowych odmian deserowych dostępne są w już całym kraju. Są na półkach m.in. Auchan, Biedronki, Dino, Kauflandu, Makro czy Stokrotki.
Tegoroczne owoce są wyjątkowo słodkie. Zasadniczo potencjał przetwórczy zawdzięcza jagoda kamczacka ciekawej goryczce. Badania Kantar wskazują jagodę kamczacką jako najbardziej oczekiwany gatunek tego 2022 roku. Konskwentnie promują jagodę producenci.


W tym roku zapraszają na 13 plantacji w 8 województwach:

  • Małopolska - 2 plantacje: "Zdrowe Jagody" w Nowej Wsi i "Plantin" w Muniakowicach - 18-19 i 25-26/06;
  • Mazowsze - Gospodarstwo Jagodowe Boglewice - 18-19/06;
  • Lubelskie - 3 plantacje: Plantacja w Opolu Lubelskim (zaprasza 18-19, 25-26/06 i dalej w dni robocze do 7/07) oraz "U Pani Babci" w Piłatce koło Janowa Lubelskiego - 25-26/06 oraz Jasionka koło Parczewa w dniach 20-30/06;
  • Świętokrzyskie - 2 plantacje: "Jagodowe Pole" z Modliborzyc i "Jagodowe smaki" z Wszachowa - 25-26/06;
  • Łódzkie - Gospodarstwo Haskap w Mokrej Prawej - 18-19/06;
  • Pomorskie - "Jagodowe Marzenie" w Chrzanowie - 25-26/06;
  • Wielkopolskie - 2 lokalizacje: Gospodarstwo rolne Mieczysław Krzywda w Michałowie Drugim, gmina Opatówek - 25-26/06; Plantacje braci Miedzińskich w Bożatkach koło Rzgowa - 2-3 i 9-10/07;
  • Podlaskie - plantacja w Kamiennej Nowej - 25-26/06

Mapa akcji "Czerwiec na plantacjach jagody kamczackiej 2022"

 
Zbiory tradycyjnie rozpoczęła Małopolska. Pierwsze samozbiory odbyły się już 11-12 czerwca.

- Dzieci są zdziwione, kiedy dowiadują się, że frytki są robione z ziemniaków. Wizyta na plantacji to okazja, by pokazać skąd biorą się owoce, potem sok i dżem. Jesteśmy też pełni podziwu, dla którzy ludzi zbierają owoce zawodowo. To ciężka praca – mówi Tomasz Kulczycki, uczestnik Dni Otwartych na plantacji jagody kamczackiej.

- Dni otwarte na plantacji to wyjątkowy czas dla każdego plantatora. Wiele osób przyjeżdża na plantacje po raz pierwszy. Są zachwyceni jagodą. Owoc jest dla nich słodki. W tym roku, dla niektórych, nawet słodszy niż borówka. Goście prześcigają się w pomysłach na kulinarne wykorzystanie jagody – mówią Gosia i Piotr Poseł, plantatorzy z Nowej Wsi, ZdroweJagody.pl.

- Dni otwarte i promocja jagody kamczackiej to również nasze wizyty u kucharzy i piekarzy. Pokazujemy nasz owoc i na jak wiele różnych sposobów można go wykorzystać w kuchni. Pokazujemy przetwory, które sprawiają, że jagoda kamczacka może być dostępna w każdej restauracji i kuchni przez cały rok - dodaje Justyna Kusibab-Mruk.

Od pola do talerza

- W społeczeństwie jest wręcz głód takich zaproszeń. Chcemy zobaczyć, jak się uprawia różne warzywa i owoce. Chętnie bierzemy udział w takich wydarzeniach. Dzięki samozbiorom producenci mogą pokazać, jak wygląda uprawa. Czy to jest krzew, jak zbiera się owoce, że w zbiór zaangażowane są często całe rodziny. To wszystko można zobaczyć i lepiej poczuć drogę „od pola do talerza”, z plantacji na nasze talerze – komentuje Agata Zadrożna, ekspert Kantar Public.
Polscy plantatorzy nadali kierunek uprawie towarowej. Jako kraj jesteśmy liderem produkcji w Unii Europejskiej. Mamy największe nasadzenia odmian, które zmieniły postrzeganie tego owocu.

Źródło: polskiesuperowoce

20. listopad 2024 06:42