Podmioty prowadzące działalność w zakresie produkcji owoców jagodowych miękkich (maliny, jeżyny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki) powinny na etapie produkcji (uprawy i zbioru) przestrzegać następujących wymagań sanitarnych:
- stosować do podlewania upraw wodę o odpowiedniej jakości mikrobiologicznej,
- stosować odpowiednie metody nawożenia (wyeliminować nawożenie fekaliami, które mogą zanieczyścić owoce chorobotwórczymi wirusami)
- aplikować odpowiednie środki ochrony roślin i przestrzegać okresów karencji,
- pamiętać o higienie podczas zbioru i transportu owoców, w tym:
– zapewnić na plantacji warunki do higienicznego mycia i suszenia rąk osób pracujących przy zbiorze (czysta woda bieżąca, woda butelkowa, beczkowozy, pojemniki, rękawiczki jednorazowego użycia),
– rygorystycznie przestrzegać mycia rąk przed przystąpieniem do zbioru oraz każdorazowo po skorzystaniu z ubikacji,
– nie dopuszczać do zbioru owoców osób z takimi objawami jak: biegunka, wymioty, podwyższona temperatura, kaszel,
– zachować czystość odzieży osób zatrudnionych przy zbiorze,
– zapewnić możliwość korzystania z toalety (stałej lub przenośnej), gwarantującej higieniczne usuwanie zanieczyszczeń oraz brak możliwości przeciekań do wód gruntowych; utrzymywanej w odpowiednich warunkach sanitarnych, mytej i dezynfekowanej, - przeprowadzać szkolenia zatrudnionych pracowników w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych,
- utrzymywać w czystości i dobrym stanie pojemniki wykorzystywane do zbioru i transportu owoców,
- opracować i stosować procedury oparte na zasadach Dobrej Praktyki Higienicznej, Produkcyjnej i Rolniczej, w tym dotyczące mycia i dezynfekcji zanieczyszczonych powierzchni. db