Jedyną firmą, która oferuje w Polsce świeże jagody Goji, w dodatku prosto z ekologicznej plantacji jest rodzinne przedsiębiorstwo Dilbar. Świeże jagody Goji z uprawy prowadzonej w Mołdawii dostarczane są na polski rynek w 24 h od zamówienia, co gwarantuje świeżość produktu i oferowane w wygodnych opakowaniach jednostkowych po 125 g.
Na rodzinnej plantacji nie stosuje się chemicznych nawozów i środków ochrony roślin co potwierdzają badania wykonywane co roku na plantacji.
Świeże owoce Goji są o wiele zdrowsze i bardziej wartościowe, niż popularne w Polsce suszone owoce Goji pochodzące z Chin, które w procesie suszenia zostały pozbawione witamin. Wielu ekspertów żywieniowych potwierdza właściwości odżywcze i prozdrowotne tych owoców. W publikacji Davida Wolffa pt. „Superżywność, jedzenie i medycyna przyszłości” jagody Goji są wymieniane na pierwszej pozycji wśród tzw. superżywności.
Świeże owoce Goji zawierają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza oraz takie witaminy, jak B1, B2, B6 i E. Są kompletnym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych – m.in. cynk, żelazo, miedź, wapno, german (o działaniu antynowotworowym), selen, fosfor. Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku. Świeże jagody Goji skutecznie zapobiegają chorobom nowotworowym, procesom starzenia, hipertonii, nieprawidłowemu ciśnieniu krwi i wzmacniają układ immunologiczny. Spożycie około 70 sztuk, czyli już 30-50 g świeżych owoców dziennie, wystarczy, by dostarczyć organizmowi optymalną porcję zdrowia i cennych składników odżywczych.
Właściwości prozdrowotne świeżych owoców Goji potwierdzają zarówno źródła z literatury, jak również Centrum Monitoringu i Atestacji Żywności, oraz naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z konferencji Fresh Market.