‘Panvik’ jest odmianą deserową o późnej porze dojrzewania owoców, cenną z uwagi na atrakcyjny wygląd, wysoką jędrność owoców oraz obfite plonowanie, a także małą podatność na choroby liści i wysoką wytrzymałość roślin na przemarzanie. Polecany jest zarówno do uprawy na plantacjach towarowych, jak i w ogrodach przydomowych. ‘Panvik’ (‘Panon’ x ‘Vikat’) został przyjęty do badań rejestrowych COBORU w 2013 r. Po 4 latach badań, na początku 2017 r., odmiana trafiła do Krajowego rejestru odmian roślin sadowniczych.
Charakterystyka roślin
- wzrost umiarkowanie silny,
- pokrój rozłożysty do lekko wzniesionego, średnio zwarty,
- ulistnienie średnio obfite,
- liście jasnozielone, o średnim połysku, lekko wklęsłe wzdłuż nerwu głównego, o ząbkowanych brzegach, tępo zakończonych (półkolistych),
- rozłogi liczne, słabo owłosione, o słabym zabarwieniu antocyjanowym,
- kwiatostany w większości ukryte pod powierzchnią liści, chociaż część z nich dorasta do powierzchni liści,
- kwitnienie obfite,
- kwiaty duże, obupłciowe, o kielichu równym lub nieco mniejszym niż korona i nakładających się płatkach korony,
- owoce: duże i średniej wielkości, szeroko stożkowate lub sercowate, pomarańczowo-czerwone, równomiernie wybarwione, o dość silnym połysku, jędrne (jędrniejsze niż owoce odmian ‘Elsanta’ i ‘Honeoye’), o zagłębionych orzeszkach, atrakcyjne w wyglądzie, umiarkowanie aromatyczne, lekko kwaskowe, smaczne,
- miąższ intensywnie czerwony, komora powietrzna bardzo mała,
- kielich przylegający do owocu, o średnicy nieco mniejszej w stosunku do średnicy owocu i działkach dość szerokich, nieco odchylonych, umiarkowanie trudno oddzielający się od owocu,
- inne właściwości: odmiana późna (o około 5-7 dni późniejsza od odmiany ‘Senga Sengana’ i 2-3 dni od ‘Florence’), odznaczająca się obfitym plonowaniem
- owoce są mało podatne na szarą pleśń
- rośliny wykazują małą podatność na białą i czerwoną plamistość liści oraz mączniaka prawdziwego truskawki, a także na werticiliozę,
- rośliny są wytrzymałe na przemarzanie.
Źródło: inhort.pl