Nowe, niższe wartości najwyższych dopuszczalnych pozostałości substancji czynnej chloropiryfosu etylowego w owocach, warzywach oraz innych produktach roślinnych, zostały opublikowane w Rozporządzeniu Komisji (UE) 2016/60 z dnia 19 stycznia 2016 r i zaczną obowiązywać od dnia 10 sierpnia 2016 r., jakie ma to znaczenie dla producentów?
Dotychczasowe dopuszczalne wartości chloropiryfosu etylowego mają zastosowanie dla płodów rolnych wyprodukowanych, sprzedanych i skonsumowanych do dnia 10 sierpnia 2016. Oznacza to, że rolnik będzie mógł sprzedać warzywa zawierające więcej chloropiryfosu do 9 sierpnia włącznie, a od następnego dnia (10 sierpnia) będą obowiązywały już nowe przepisy. Dlatego, żeby nie narażać producentów DowAgro Sciences już teraz wycofała Dursban 480 EC ze stosowania w uprawach kapusty.
Firma DowAgro Sciences wystąpiła z wnioskiem do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o niezwłoczne usunięcie z etykiety – instrukcji stosowania środka Dursban 480 EC, zaleceń dla kapusty głowiastej. Uwzględniając terminy występowania szkodników (bielinka, piętnówki lub mszyc) i fazy rozwojowe kapusty głowiastej brakuje możliwości celowego zabiegu preparatem Dursban 480 EC i przestrzegania nowych obniżonych wartości najwyższych dopuszczalnych pozostałości informuje firma. Z dniem 29 marca 2016 r. zakres stosowania środka Dursban 480 EC został zmieniony.
Dow AgroSciences apeluje aby użytkownicy uwzględnili w programach ochrony kapusty głowiastej, treść aktualnej etykiety – instrukcji stosowania. Zmiany nie dotyczą producentów rzepaku ozimego, brokułu oraz kalafiora, oni nadal mogą używać środka Dursban 480 EC do ochrony swoich upraw.
mk
StoryEditor
Uwaga producenci kapusty !!!
Z etykiety środka Dursban 480 EC usunięto zalecenia dla kapusty głowiastej. Wszystko dlatego, że od 10 sierpnia UE obniży najwyższe dopuszczalne pozostałości chloropiryfosu etylowego w owocach, warzywach oraz innych produktach roślinnych. Dursban 480 EC bazuje właśnie na tej substancji aktywnej.