StoryEditor

Wczesna „pekinka”

22.04.2016., 10:26h
Kapusta pekińska zazwyczaj jest uznawana za warzywo zbierane jesienią, do długiego przechowywania. Jak się jednak okazuje, to jedna z popularniejszych polskich nowalijek za granicą.

W polskim paprykowym zagłębiu – okolice Białobrzegów, Przytyku
i Przysuchy, kapusta pekińska jest uprawiana jako przedplon. W takiej produkcji wyspecjalizowali się Monika i Kazimierz Małkowie z Woli Grabowskiej k. Potworowa.
Gospodarstwo warzywnicze prowadzą wspólnie od 22 lat. Na 2,5 ha, które zajmują tunele foliowe (zblokowane i drewniane), uprawiają paprykę. Od 15 lat wczesną wiosną sadzą w starszych obiektach kapustę pekińską. – Zaczynaliśmy od jednego tunelu, na próbę. Termin sadzenia przypadał wówczas na 25 marca, zbiór – 10 maja – wspomina pan Kazimierz. – Zachęceni dobrym wynikiem finansowym co roku zwiększaliśmy areał. Od 5 lat pod uprawę kapusty przeznaczamy 20 tuneli. (…)  ms

Więcej w numerze 5/2016 WiOM, s. 26-27.

22. listopad 2024 19:59