Jak wynika z najnowszych danych w sezonie 2016/2017 zbiory winogron we Włoszech wyniosą 1,0 mln ton – czyli zaledwie 44,0 tys. ton mniej niż w poprzednim sezonie. Tym samym Włochy są największym, unijnym producentem tych owoców w Unii Europejskiej. Włosi to nie tylko największy producent ale i konsument winogron w UE 28 – w sezonie 2016/2017 poziom krajowego spożycia oszacowano na około 580,0 tys. ton.
Włoskie winogrona w tonach
2014/2015 | 2015/2016 | 2016/2017 | |
produkcja | 998 627 | 1 044 607 | 1 000 000 |
eksport | 449 143 | 467 464 | 442 000 |
eksport do UE 28 | 407 296 | 423 971 | 410 000 |
eksport poza UE | 41 487 | 43 493 | 32 000 |
import | 35 391 | 41 493 | 44 000 |
import z UE 28 | 14 330 | 18 218 | 19 000 |
konsumpcja krajowa | 562 202 | 601 389 | 580 500 |
łączna dystrybucja | 1 020 645 | 1 069 353 | 1 023 000 |
Włoskie winogrona są bardzo popularne w pozostałych krajach unijnych – w minionym sezonie 2015/2016 kraj ten wyeksportował w sumie niecałe 467,0 tys. ton tych owoców, a na bieżący sezon 2016/2017 szacuje się wielkość eksportu na poziomie 442,0 tys. ton. Zdecydowanie największym importerem włoskich winogron są pozostałe kraje unijne – w minionym sezonie było to prawie 424,0 tys. ton. Najwięcej winogron trafiło na rynek niemiecki – prawie 125,0 tys. ton oraz francuski – 98,5 tys. ton. Ponadto spore ilości trafiły do Polski – 43,5 tys. ton oraz po 22,0 tys. ton do Hiszpanii i Szwajcarii. W przypadku importu – jest on zdecydowanie mniejszy – w sezonie 2015/2016 było to 24,7 tys. ton, a na sezon 2016/2017 prognozuje się 23,0 tys. ton. Owoce te sprowadzane są przede wszystkim z pozostałych państw unijnych – głownie z Hiszpanii – i Holandii.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: USDA