StoryEditor

Włoskie winogrona pierwsze w Europie

21.12.2016., 10:54h
Włosi produkują najwięcej winogron w całej Unii Europejskiej. Jaka jest skala produkcji owoców tego gatunku na Półwyspie Apenińskim?

Jak wynika z najnowszych danych w sezonie 2016/2017 zbiory winogron we Włoszech wyniosą 1,0 mln ton – czyli zaledwie 44,0 tys. ton mniej niż w poprzednim sezonie. Tym samym Włochy są największym, unijnym producentem tych owoców w Unii Europejskiej. Włosi to nie tylko największy producent ale i konsument winogron w UE 28 – w sezonie 2016/2017 poziom krajowego spożycia oszacowano na około 580,0 tys. ton.

Włoskie winogrona w tonach

  2014/2015 2015/2016 2016/2017
produkcja 998 627 1 044 607 1 000 000
eksport 449 143 467 464 442 000
eksport do UE 28 407 296 423 971 410 000
eksport poza UE 41 487 43 493 32 000
import 35 391 41 493 44 000
import z UE 28 14 330 18 218 19 000
konsumpcja krajowa 562 202 601 389 580 500
łączna dystrybucja 1 020 645 1 069 353 1 023 000

Włoskie winogrona są bardzo popularne w pozostałych krajach unijnych – w minionym sezonie 2015/2016 kraj ten wyeksportował w sumie niecałe 467,0 tys. ton tych owoców, a na bieżący sezon 2016/2017 szacuje się wielkość eksportu na poziomie 442,0 tys. ton. Zdecydowanie największym importerem włoskich winogron są pozostałe kraje unijne – w minionym sezonie było to prawie 424,0 tys. ton. Najwięcej winogron trafiło na rynek niemiecki – prawie 125,0 tys. ton oraz francuski – 98,5 tys. ton. Ponadto spore ilości trafiły do Polski – 43,5 tys. ton oraz po 22,0 tys. ton do Hiszpanii i Szwajcarii. W przypadku importu – jest on zdecydowanie mniejszy – w sezonie 2015/2016 było to 24,7 tys. ton, a na sezon 2016/2017 prognozuje się 23,0 tys. ton. Owoce te sprowadzane są przede wszystkim z pozostałych państw unijnych – głownie z Hiszpanii – i Holandii.

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: USDA

23. listopad 2024 12:48