W 2013 roku Wifred van der Berg znalazł w swojej szklarni paskowane, żółto-czerwone owoce papryki. Przy współpracy z firmami Enza Zaden i 4Evergreen przebadano nową odmianę pod kątem określenia optymalnych warunków do jej uprawy. Obecnie paskowane papryki są już dostępne w sklepach.
Nową odmianę doceniono także na tegorocznych targach Fruit Logistica, gdzie zajęła III miejsce w kategorii "Innowacje". Głosujący, czyli osoby zwiedzające, doceniły atrakcyjny kolor, ale również słodki smak i kruchość ‘Enjoyi‘.
Początkowo uprawiano odmiany papryk w 3 kolorach: czerwonym, żółtym i zielonym. W latach 80.XX wieku w jednej z holenderskich szklarni znaleziono rośliny o pomarańczowych owocach, które odtąd wzbogaciły ofertę kolorystyczną tego gatunku. Teraz zostanie ona uzupełniona o pierwszą dwukolorową paprykę świata.
mk
Źródło: enjoya.com