StoryEditor

Alternatywa dla obornika

12.11.2020., 00:00h

Spadek pogłowia bydła i rozdział produkcji roślinnej i zwierzęcej w większości gospodarstw powoduje drastyczny spadek dostępności obornika. Jakie są alternatywy dla jego wszechstronnego oddziaływania na glebę?

Gospodarstwa, zajmujące się równocześnie hodowlą zwierząt i produkcją roślinną, w większości wykorzystują obornik na własne potrzeby. Z kolei ten pochodzący z ferm przemysłowych może być szkodliwy i prawnie zabroniony. Przed rozrzuceniem obornika należy się upewnić co do źródła jego pochodzenia i stopnia przefermentowania. Nie w pełni przefermentowany obornik może zawierać znaczne pozostałości herbicydów i regulatorów wzrostu zbóż, uszkadzających rośliny i obniżających jakość handlową plonu.

Może suszony?

Proces suszenia zmniejsza masę i objętość obornika, co zdecydowanie ułatwia nawożenie. Można go stosować podobnie jak inne nawozy. Jest dostępny w postaci zmielonej lub niepylącego granulatu. Według zapewnień producentów, granulowany obornik jest 4-krotnie bardziej skoncentrowany pod względem zawartości składników pokarmowych niż standardowy. Nadaje się do każdego rodzaju upraw.

Wpływa równie korzystnie na strukturę gleby, jej właściwości powietrzno-wodne oraz jest źródłem materii organicznej. Charakteryzuje się przedłużonym uwalnianiem składników mineralnych. Jest pozbawiony nieprzyjemnego zapachu, nasion chwastów, szkodników i patogenów. Ponadto nie zbryla się, a przechowywany w zacienionym i chłodnym miejscu zachowuje pełnię wartości nawozu organicznego przez minimum 3 lata.

Dostępny w sprzedaży obornik granulowany przed wysuszeniem podlega przefermentowaniu, co zapobiega poparzeniu roślin. Granulowany obornik bydlęcy, koński i kurzy można nabyć również w opakowaniach typu big-bag.

Nawozy zielone

Ich wartość nawozowa jest w dużej mierze uzależniona od doboru gatunków roślin na przyoranie. W porównaniu z obornikiem wprowadzają do gleby mniejszą ilość składników pokarmowych, lecz są bogatym źródłem materii organicznej, która pobudza aktywność biologiczną gleby, potrzebną do procesów rozkładu biomasy i w konsekwencji stopniowego uwalniania składników pokarmowych.
23. listopad 2024 23:55