Biowęgiel (ang. biochar) to produkt węglowy (podobnie jak węgiel drzewny) powstający z odpadów organicznych otrzymywany w procesie pyrolizy.
Biowęgiel ma wiele zalet, może się przyczynić do:
- Zwiększenia produktywności rolniczej upraw i poprawienia jakości gleb (głównie gleb zdegradowanych i o niskiej produktywności).
- Polepszenia zdolności retencyjnej gleb i poprawienia gospodarki wodnej w rolnictwie.
- Efektywnego wykorzystania nawozów.
- Długotrwałego utrzymania polepszonych właściwości gleby przez wiele sezonów wegetacyjnych.
- Zmniejszenia efektu cieplarnianego.
W zależności od warunków środowiskowych, efektem zastosowania biowęgla może być poprawa jakości zdegradowanych gruntów rolnych oraz zwiększenie plonów. Wykorzystanie biowęgla produkowanego z odpadów organicznych może przyczynić się również do racjonalnego wykorzystania zasobów naturalnych.
Biowęgiel nie zawsze jest „złotym środkiem” w każdych warunkach i powinien być dostosowany do lokalnej sytuacji przy uwzględnieniu środowiskowych i społeczno-ekonomicznych warunków. Właściwości biowęgla są różne w zależności od rodzaju użytych odpadów organicznych i od sposobu prowadzenia procesu pyrolizy. Temat biowęgla wymaga dogłębnej analizy prowadzonej przez interdyscyplinarny zespół badawczy.
Oczekiwanym rezultatem jest określenie wpływu aplikacji biowęgla na jakość i wydajność rolniczą gleb. Poletka badawcze założono na polu w Prószkowie k/Opola a prace polowe realizowane były przez pracowników katedry Inżynierii Biosystemów i studentów koła naukowego.
Ponieważ wykorzystanie biowęgla w Polsce jest tematem mało zbadanym, projekt ten przyczyni się do powiększenia wiedzy w tym zakresie. Realizacja projektu przyczyni się do zbadania potencjalnie zrównoważonego rozwiązania dla gospodarki rolnej, zwiększenia wydajności rolnictwa, poprawę zużycia wody i nawozów w rolnictwie i zmniejszenie jego negatywnego wpływu na środowisko.
Doświadczenia polowe zostały założone z myślą o zbadaniu potencjału biowęgla w procesie użyźniania gleb i zwiększania wydajności upraw na terenie Opolszczyzny. W eksperymencie wykorzystano kukurydzę oraz rzepak, ze względu na wysoki udział tych roślin w krajowej strukturze zasiewów. Jednocześnie, obecna wydajność upraw kukurydzy i rzepaku jest relatywnie niska, w porównaniu z potencjalnym maximum związanym z wprowadzeniem systemów uprawy zrównoważonej. Co więcej, wyniki eksperymentów z innych krajów, sugerują, że plony tych upraw wzrosły po zastosowaniu biowęgla.
Źródło: biochar.po.opole.pl