Ostatnie sezony wyraźnie pokazują, że sukces w uprawie brokułów w dużym stopniu uzależniony jest od właściwego dobru odmian. Takim sprawdzonym standardem brokułu dla przemysłu przetwórczego jest odmiana Monaco F1. Jej podstawowe cechy to uniwersalność (można ją uprawiać na zbiór wiosenny, letni i jesienny), a także wysoki potencjał plonotwórczy i duży tzw. uzysk w postaci plonu handlowego, czyli różyczek. Cenną zaletą Monaco F1 jest tolerancja wobec systemicznego mączniaka rzekomego – choroby, która coraz częściej pojawia się również w Polsce. Hodowla w firmie Syngenta cały czas się rozwija, a efektem tego są nowe odmiany wprowadzane regularnie na rynek. Jedną z nich jest Monrello F1 – wyjątkowa kreacja, która swój prawdziwy potencjał pokazała w ostatnich trudnych sezonach. Rośliny wykazały się niezwykle wysoką tolerancją na stresowe warunki i pozwalały uzyskać plon w warunkach, gdy inne odmiany nie dorastały na polu lub ich róże nie miały wartości handlowej. Przerastanie róż liśćmi, przebarwienia antocyjanowe, przedwczesne wykwitanie – to cechy obce odmianie Monrello F1. Wyróżnia ją natomiast duża, zwarta i ciężka róża, która procentuje wysokim „uzyskiem” w postaci różyczek. Informacje płynące od producentów pokazują, że Monrello F1 cechuje się wyjątkową wydajnością przy różyczkowaniu – przy wyrośniętych różach na otrzymanie skrzynki różyczek zużywano 16-18 róż odmiany Monrello F1, podczas gdy w przypadku standardowych odmian potrzeba było nawet 22-24. To z kolei przekłada się na uzyskiwany plon handlowy, a także na opłacalność prowadzonej produkcji.
Kolejna odmiana Besty F1 cechuje się niezwykle silnym systemem korzeniowym. Najbardziej znaczącą cechą tej odmiany okazała się wysoka tolerancja na stresowe warunki uprawy. Dlatego brokuł ten może być z powodzeniem produkowany na zbiór latem, choć również dobrze sprawdza się w uprawie na zbiór wiosenny i wczesnojesienny. Odmiana o stosunkowo krótkim okresie wegetacji (68-72 dni) daje bardzo dobrej jakości róże, o grzybkowatym kształcie, latem dorastające do masy 500-700 g, a jesienią nawet dwukrotnie większe i cięższe. Besty F1 to brokuł polecany przede wszystkim do uprawy pod potrzeby rynku świeżych warzyw, choć również nadaje się do różyczkowania na zaopatrzenie przetwórstwa. Intensywna produkcja warzyw kapustnych przyczynia się do powstawania pewnych zagrożeń, które mogą utrudniać, a nawet uniemożliwiać dalszą uprawę tych roślin. Mowa tu o chorobach, w tym najgroźniejszej dla warzyw kapustnych kile kapusty. Patogen bytując w glebie, na wiele lat wyklucza zakażone stanowiska z uprawy tej grupy warzyw. Zaradzić tym problemom może uprawa odmian odpornych czy też tolerancyjnych. W przypadku brokułów odmianą taką jest Monclano F1, która – oprócz swej podstawowej cechy, jaką jest odporność na kiłę kapusty – ma także wszystkie inne atuty dobrego brokułu: silny wigor roślin, dynamiczny i szybki ich wzrost oraz wysokiej jakości róże z zabarwionymi na ciemnozielony kolor drobnymi pączkami. Odmiana ta, polecana do uprawy na okres jesienny, daje możliwość prowadzenia upraw brokułu nawet tam, gdzie nie byłoby to możliwe ze względu na kiłę kapusty.
Autor: Marek Zieliński, Syngenta Polska, Sales and Technical Crop Advisor, Vegetable Seeds BU PL/Balitics/C
Fot. 1. Batory F1
Fot. 2. Besty F1
Fot. 3. Monrello F1