Na Rynku Hurtowym w Broniszach trwa sezon wakacyjny. Mniej jest kupców, a wysokie temperatury sprawiają, że handel odbywa się głównie nocą. Ale większość rolników nie jest zadowolona z cen, bo podwyżki zanotowały tylko te warzywa, których brakuje z uwagi na warunki pogodowe. Natomiast reszta kosztuje podobnie, jak w latach ubiegłych. Niestety, rosnące koszty produkcji nie przekładają się na wzrost cen warzyw u rolnika.
- Nikt na Rynku nie pyta rolnika, jakie poniósł koszty, tylko pyta o cenę. Jak jest za wysoka, to po prostu nie kupuje. Wtedy rolnik musi zejść z ceny. Tutaj przede wszystkim rządzi rynek i gra popytu z podażą. Oczywiście, jeśli porównamy koszyk warzyw krajowych rok do roku to jest on o ok. 20 proc. droższy. Ale część warzyw jest tańsza niż przed rokiem, a część znacząco droższa, więc nie można generalizować – każde warzywo ma swoją historię - wyjaśnia Maciej Kmera, ekspert Rynku Hurtowego w Broniszach.
Kapusta biała droższa o 250 proc.
Na Rynku Hurtowym w Broniszach brakuje przede wszystkim kapusty białej.
- Od dłuższego czasu obserwujemy coraz większe braki i coraz wyższe ceny kapusty białej. Wynika to z faktu, że rolnicy z okolic Błonia i Ożarowa Mazowieckiego coraz rzadziej produkują kapustę sprzedawaną na nagłówki. Poza tym kapuście nie służy klimat, bo nie lubi ona upałów. W tej chwili ceny tego warzywa wahają się w granicach 4,5-5 zł za główkę, czyli o 250 proc. więcej niż w roku ubiegłym – wyjaśnia Maciej Kmera.
Pogoda podnosi ceny fasolki szparagowej i kopru
Na Broniszach brakuje też fasolki szparagowej i kopru.
- Fasolka szparagowa jest droga. Za gruntową trzeba zapłacić 10 zł/kg, a za tunelową około 13-14 zł/kg. Spowodowane jest to dużymi stratami w uprawie, jakie ponieśli producenci fasolki. Ulewy i upały zdziesiątkowały plony. Poza tym brakuje rąk do pracy – zbiór fasolki jest bardzo pracochłonny. Natomiast koper, który nie lubi upałów, kosztuje 2 zł – ocenia ekspert Rynku Hurtowego w Broniszach.
Większość warzyw nadal tania
Jeśli zaś chodzi o inne warzywa, jest ich dużo i są tanie. Nie brakuje papryki, ogórków czy pomidorów. I kosztują one tyle, co rok temu albo i mniej. Np. ogórki gruntowe są w cenie 3,75 zł/kg, papryka zielona po 3,25 zł/kg, a pomidory malinowe i spod osłon po ok. 3 zł/kg.
- Ceny nawozów czy środków ochrony roślin zwalają z nóg, a ja sprzedaję ogórki po tyle samo co 10 czy 15 lat temu. Nie wiem z czego to wynika, może podaż jest za duża, a może po prostu markety przejęły ten rynek i ludzie nie kupują w warzywniakach tyle, co kiedyś. Nie wiem, jak dam sobie radę w następnym sezonie, bo nawozy - mówi nam producent warzyw z okolic Błonia.
Sporo warzyw z Bronisz jedzie na Ukrainę
Ostatnio na Rynku w Broniszach jest bardzo dużo kupców, którzy robią zakupy w celu wywiezienia na Ukrainę.
- Kupują wszystkie warzywa twarde, czyli marchew, cebulę, buraki, ziemniaki. Przez to cebula w ostatnich dniach podrożała do 25 zł w hurcie i do 30 zł detalu za worek 15-kilogramowy. Również marchew trzyma stosunkowo wysoką cenę od 1,5 złotego w górę. Natomiast ziemniaki kosztują około 1 zł/kg, choć oczywiście zależy to od pogody – wylicza Kmera.
A jakie są ceny warzyw i owoców na Rynku Hurtowym w Broniszach? O tym dowiesz się z filmu!