Z uprawy i przetwórstwa tego gatunku Grupa Producentów Warzyw Chrobry, której członkiem jest Zbigniew Stajkowski, jest również znana (nie tylko z produkcji ogórka). W tym roku przerobiono w Grupie 200 ton buraka ćwikłowego, ale plany przewidują rozwój tej produkcji. Cały surowiec pochodzi z gospodarstwa rodziny Stajkowskich – braci Zbigniewa i Rajmunda. W tym sezonie z powierzchni 20 ha.
Zbiór trzyetapowy
Byliśmy świadkami zbioru buraków. Przebiegał w 3 etapach. Najpierw nać i chwasty ścięła ogławiarka i niszczarka naci z firmy Weremczuk. Potem między pasy wjechała kopaczka Holaras. Trzeci etap – zbiór kombajnem ziemniaczanym z przystawką do warzyw i zbiornikiem. Przy taśmie kombajnu 2–4 pracowników separuje z plonu kamienie.
Innowacja podczas zbioru
– Podczas zbioru nieuniknione jest uszkadzanie korzeni, choćby przy cięciu naci – mówił Mirosław Hartwich z firmy ProBiotics. Aby ochronić korzenie przed patogenami, powodującymi gnicie w czasie przechowywania na korzenie są aplikowane pożyteczne mikroorganizmy w stężeniu 5% - kontynuował. Instalację do aplikacji EmFarmaTM (zamgławiania) Rajmund Stajkowski opracował we własnym zakresie. Beczka z mikroorganizmami jest ustawiona na platformie kombajnu. Dysze zamgławiające podają ciecz na korzenie spadające do zbiornika. Nad nimi utworzono foliową kurtynę, żeby mgła nie przedostawała się dookoła (strata cieczy).
Tylko Monty
– Odmiana Monty jest na rynku już 8 lat – przekazał Marcin Pawlak z firmy Rijk Zwaan. Przez ten czas zyskał tak wielu zwolenników, że dziś areał tej odmiany w Polsce przekracza 3000 ha. Na polach braci Stajkowskich jest jedyną odmianą. Jest wysiewany siewnikiem zbożowym Amazone w pasy szerokości 150 cm w ilości 3,5 kg/ha.
Taka technologia powoduje spore zróżnicowanie wielkości korzeni. – Cały plon odwozimy do Grupy, gdzie jest sortowany – mówi pan Rajmund. Korzenie o średnicy 5–7 cm są przerabiane w przetwórni Grupy (gotowane i zapakowane próżniowo). Większe sprzedawane do innych przetwórni na wiórki, sok, barwniki itd.
Nie czerwone
Na polach Stajkowskich posiano też próby kolorowych buraków z firmy Bejo. – Korzenie odmiany Boldor (wegetacja 105 dni) o żółtym miąższu można jeść na surowo, są bardzo słodkie – przekonywał Jakub Gęsicki. Dużym zainteresowanie cieszyła się odmiana Chioggia o korzeniach na przekroju białych z różowymi pierścieniami. Ta z kolei jest polecana do pieczenia i spożycia na surowo. W asortymencie Bejo (obok czerwono korzeniowych Wodana czy Bikoresa) jest również odmiana Avalanche (wegetacja 107 dni) o korzeniach białych.
Katarzyna Wójcik
Piotr Walkowski (poseł na sejm) i Zbigniew Stajkowski (wiceprezes WIR) z żoną Izabelą wznieśli toast kompotem z dyni zakwaszonym sokiem z buraka.
Jakub Gęsicki prezentuje odmiany Boldor i Chioggia.
Próżno szukać na przekroju korzeni odmiany Monty jasnych pierścieni – pokazywał Marcin Pawlak.
Mirosław Hartwich przekonuje plantatorów do różnych zastosowań pożytecznych mikroorganizmów.
Rodzina państwa Stajkowskich.
Gospodarz Stajkowski zaprosił na spotkanie również swoich pracowników z Ukrainy. Na zdjęciu dwóch Oleksandrów, dwóch Igorów, Witalij, Galina, Dima, Olga, Oksana, Vira i Misza.
W spotkaniu czynny udział brali uczniowie z Zespołu Szkół Przyrodniczo-Usługowych w Gnieźnie.
Hanna Dalbor-Adamska z gnieźnieńskiego PIORiN-u brała czynny udział w spotkaniu, nawet pracując na kombajnie!
Trzyetapowy zbiór: ogławiarka i niszczarka naci z firmy Weremczuk, kopaczka Holaras, kombajn ziemniaczany z przystawką do warzyw i zbiornikiem. Przy taśmie kombajnu 2–4 pracowników separuje z plonu kamienie.
Zbiornik pożytecznych mikroorganizmów. Dysze do zamgławiania korzeni.
Uczestnicy spotkania.
Ładne żniwa…
Buraki przetworzone w Grupie.