Intensywnie ciemnozielony kolor
Producent z Heidelbergu część uprawy fasoli prowadzi w tunelach. – Dzięki temu mogę zacząć ją sprzedawać już w maju – informuje Hornig. – Produkcja fasoli na otwartym polu trwa do października. Taki tryb uprawy dobrze współgra z sezonem w Maroku, który trwa od października do maja, dzięki czemu możemy zapewnić ciągłość sprzedaży konsumentom przez cały rok – podkreśla Hans Hornig.
Testowanie
W 2015 roku Hans Hornig rozpoczął próby z Faizą RZ w ścisłej kooperacji z firmą Rijk Zwaan, z którą ma silne i dobre relacje, ponieważ często testuje ich nowe odmiany. Ta ciemnozielona fasola tyczna zwróciła uwagę producenta na wczesnym etapie produkcji w tunelu dzięki swojemu atrakcyjnemu, głębokiemu wybarwieniu. W produkcji polowej okazało się, że Faiza RZ jest bardzo elastyczną odmianą dobrze spisującą się w różnych warunkach pogodowych, np. podczas upalnego lata. Cechuje ją łatwość zbioru, dobra wydajność oraz piękny, świeży wygląd.
Nowa oferta
W 2016 roku producent z Heidelbergu przeszedł na Faizę RZ. Ta odmiana Greentense Rijk Zwaan jest czymś zupełnie nowym na rynku. Jej zaletą jest świeży, atrakcyjny wygląd, a także fakt, że jest to odmiana praktycznie bezszypułkowa, co sprawia, że bardzo łatwo ją przygotować do spożycia. Jej intensywny smak sprawia, że będzie często gościła na talerzach konsumentów.
kk
źródło: freshplaza.com
zdjęcie: freshplaza.com