W naszym kraju największe znaczenie ma uprawa fasoli szparagowej karłowej. W mniejszości znajdują się uprawy fasoli na suche nasiona oraz szparagowej tycznej. Fasola szparagowa jest wykorzystywana w przemyśle przetwórczym do konserwowania lub do mrożenia.
Odmiany przeznaczone do przetwórstwa powinny być plenne i raczej wczesne, wykazywać duży udział w plonie ogólnym strąków kształtnych, równocześnie dojrzewających. Wolne przejrzewanie i utrzymywanie optymalnej jakości przez kilka dni, jak również brak lub niska zawartość włókna w strąkach to pożądane cechy. Równie istotne jest łatwe odrywanie strąków od szypułki, średnica strąków ok. 8–9 mm oraz trwała ich barwa.
Do konserwowania wskazane są strąki intensywnie zielone z wyraźnym połyskiem; z kolei do mrożenia dobre są strąki jaśniejsze, bez mocnego połysku. W uprawie dla przemysłu zdecydowanie największe znaczenie mają odmiany karłowe o zielonych strąkach, podczas gdy na rynku warzyw świeżych, do bezpośredniej konsumpcji zdecydowanie większą popularnością cieszą się odmiany o strąkach żółtych.
Cały artykuł Anety Popek z COBORU przeczytasz w majowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!
StoryEditor