Tradycyjny termin siewu fasoli szparagowej przypada między 10 i 15 maja, gdy temperatura gleby wynosi około 12 st. C i minie już niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków.
W dotychczasowych zalecaniach, aby przedłużyć okres zbiorów tego warzywa proponowano siew co 10–14 dni, ale tylko do połowy czerwca, ponieważ późniejszy dawał obniżkę plonu, a siew w pierwszej połowie lipca redukował plon do połowy i był ryzykowny ze względu na niebezpieczeństwo wystąpienia wrześniowych przymrozków.
W dotychczasowych zalecaniach, aby przedłużyć okres zbiorów tego warzywa proponowano siew co 10–14 dni, ale tylko do połowy czerwca, ponieważ późniejszy dawał obniżkę plonu, a siew w pierwszej połowie lipca redukował plon do połowy i był ryzykowny ze względu na niebezpieczeństwo wystąpienia wrześniowych przymrozków.
Założono doświadczenia
W związku z obserwowanym ociepleniem klimatu producenci, chcąc wydłużyć podaż fasoli szparagowej, wychodzili już poza tradycyjne terminy agrotechniczne siewu. W nowych warunkach klimatycznych ważne więc stało się sprawdzenie wpływu terminu siewu na plon fasoli szparagowej.
W tym celu w latach 2018 i 2019 w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Szczecinie Dąbiu (woj. zachodniopomorskie) przeprowadzono doświadczenie polowe. W doświadczeniu tym fasola szparagowa była reprezentowana przez niedawno wyhodowane odmiany – 2 żółtostrąkowe i 4 zielonostrąkowe. Wysiano je w 3 terminach.
Cały artykuł przeczytasz w majowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź nasza ofertę!