Niektóre gatunki warzyw korzystnie reagują na uprawę, po innych. Sprawdź, co dla czego jest dobrym przedplonem, a których warzyw lepiej po sobie nie uprawiać.
- Kapusta głowiasta i brukselska
- dobry przedplon: strączkowe, korzeniowe, pomidor, dla odmian późnych: szpinak, rzodkiewka, sałata- zły przedplon: buraki, kukurydza
- Kalafior
- dobry przedplon: większość warzyw oprócz kapustowatych; na zbiór jesienny: wczesny ziemniak, groch na zielone nasiona- zły przedplon: buraki, kukurydza
- Marchew i pietruszka
- dobry przedplon: kapustne, cebulowe, zboża, pomidor
- zły przedplon: uprawa po sobie i innych korzeniowych (przerwa 3-4 lata), ziemniaki
- Seler
- dobry przedplon: kapustne, por, strączkowe, sałata, rzodkiewka, szpinak, ogórek, pomidor
- zły przedplon: uprawa po sobie i innych selerowatych, cebula
- Burak ćwikłowy
- dobry przedplon: zboża, cebula, por, ogórek, pomidor
-zły przedplon: kapustne, korzeniowe, ziemniak, rzepak
- Cebula
- dobry przedplon: uprawa po sobie przez 1 rok, strączkowe, ogórek, seler, jęczmień, pszenica
- zły przedplon: inne cebulowe, kapustne, ziemniak, burak cukrowy i pastewny, marchew i pietruszka
- Por- dobry przedplon: większość warzyw
- zły przedplon: cebula
