Gorczyca , ze względu na szybkie wschody i duże przyrosty zielonej masy, jest bardzo popularną i wartościową rośliną uprawianą przez rolników po zbiorze plonu głównego jako poplon ścierniskowy, który może być wykorzystany na zielonkę dla zwierząt lub przyorany jako zielony nawóz.
Zieloną masę można wykorzystać już po okresie od 50 do 70 dni od zasiewu przy niskich nakładach poniesionych do jej wyprodukowania. Dobrze rozwinięta gorczyca zaorana jako zielony nawóz może zastąpić około 20 ton obornika, co jest bardzo istotne w gospodarstwach w których nie ma produkcji zwierzęcej i nie wprowadza się go do gleby obornika.
Gorczyca uprawiana jako poplonpo zbożach oprócz dostarczenia glebie substancji organicznej pełni bardzo ważną role jako roślina fitosanitarna, ponieważ zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia wielu niebezpiecznych chorób i szkodników.
Gorczyca ma również właściwości mątwikobójcze a szczególności niektóre odmiany, takie jak: Barka, Concerta, Litember, Maryna, Martigena, Metex, Radena, Rota, Sirola, Tango
Gorczyca może być uprawiana w czystym siewie, jak również z roślinami towarzyszącymi do których należą: facelia, gryka, facelia z gryką. Rośliny te idealnie pasują do siebie gdyż mają bardzo podobne wymagania klimatyczno-glebowe, mają podobne tempo wzrostu i wymagania agrotechniczne.
Najlepsze warunki do szybkiego wzrostu gorczycy to odpowiednia ilość opadów i umiarkowane temperatury (raczej chłodno) w sierpniu i wrześniu.
Uprawa gleby pod gorczycę
Przygotowanie stanowiska pod gorczycę nie jest szczególnie trudne i sprowadza się na glebach lżejszych do podorywki lub talerzowania czy gruberowania na głębokość około 10 cm a na glebach cięższych zaleca się płytką orkę na głębokość 14-18 cm, która wpłynie korzystnie na rozwój roślin, ale ze względu na ograniczenie kosztów nie wyklucza się uprawy analogicznej do tej która jest zalecana na glebach lekkich.
- 7 do 11 kg gorczycy + 3-4 kg facelii + 40-50 kg gryki, lub
- 9-14 kg gorczycy + 3-5 kg facelii
Przyoranie gorczycy na zielony nawóz powinno się wykonać najpóźniej pod koniec października na głębokość 20-25 cm. Należy zwrócić uwagę aby zabieg wykonać w chwili gdy rośliny są jeszcze zielone, nie zdrewniałe i będą łatwo się rozkładać glebie w okresie od przyorania do momentu siewu roślin jarych.
Korzyści jakie daje przyoranie 10-14 ton gorczycy na 1 ha to oprócz wymienionych wcześniej jest wprowadzenie do gleby:
- 30-50 kg/ha P2O5 ,
- 125-150 kg/ha K2O,
- 80-100 kg/ha N
Źródło: gorczyca.com.pl