Podczas naszego webinarium "Innowacje dla oszczędności w uprawach pod osłonami" profesor Jadwiga Treder z Instytutu Ogrodnictwa przedstawiła wyniki badań w zakresie doświetlania roślin.
Jeśli chcemy w Polsce prowadzić produkcję ogrodniczą, jesienią i zimą konieczne jest doświetlanie roślin, gdyż sumaryczna ilość światła DLI (Daily Light Integral) rocznie wynosi średnio 21–25 µmol/s/m2/dzień. Tymczasem zapotrzebowanie papryki wynosi 100 µmol/s/m2/dzień, ogórka – 150, a pomidora 185. Znaczenie dla roślin ma nie tylko intensywność światła, ale również długość dnia i skład widma.
W doświadczeniach porównywano efekty stosowania lamp wysokoprężnych sodowych (HPS) i ledowych o różnym widmie. Do badań wykorzystywano różne gatunki roślin na różnych etapach rozwoju.
Sprawdzano m.in. wpływ oświetlenia na rozsadę pomidora. Wykorzystano lampy sodowe 400 W i ledowe 110 W, dające światło czerwone, niebieskie i bliską podczerwień. Mierzono natężenie wymiany gazowej liści, natężenie zielonej barwy liści oraz wzrost roślin. Wyniki były następujące: zarówno wymiana gazowa, jak i natężenie transpiracji były bardzo zbliżone pod lampami sodowymi i ledowymi. Większe natężenie zielonej barwy liści prezentowały rośliny pod lampami ledowymi. Rośliny pod ledami były niższe, ale w przypadku rozsady to wynik pozytywny, zwłaszcza że rośliny tworzyły też grubsze pędy.
Rozsada ogórka była najwyższa pod ledami czerwonymi, pod niebieskimi bardziej zwarta, ale plon uzyskany z tych roślin był niższy.
Pomidor Tomimaru Muchoo
Rośliny doświetlano przez 18 godzin (od 5.00 do 23.00) różnymi lampami – sodowymi i ledowymi. W jednej kamerze górne oświetlenie zapewniały lampy HPS, a między rzędami roślin umieszczono ledy. Wartość progowa (włączanie i wyłączanie) wynosiła 130 W. Rośliny posadzono 1 października. Plon oceniano po 3 miesiącach uprawy. Najwyższy plon dały rośliny pod ledami białymi. Najwcześniej zaczęły owocować rośliny doświetlane HPS i kombinacją HPS z góry i LED między rzędami. Więcej owoców dużych i średnich uzyskano przy oświetleniu ledowym. Najwyższym briksem charakteryzowały się owoce doświetlane lampami sodowymi (HPS).
Doświetlanie sałaty
Badano m.in. wpływ wzrastającego udziału światła niebieskiego w widmie lamp LED na wybarwienie sałaty dębolistnej – odmiany Rouxai. Efektem było coraz bardziej intensywne brązowo-bordowe zabarwienie liści. Rośliny doświetlano w godzinach 2–18, przy progu 200 W. Natężenie światła wynosiło 100–110 µmol/s/m2.
Cały zapis wystąpienia prof. Jadwigi Treder obejrzyj poniżej!
Cały zapis wystąpienia prof. Jadwigi Treder obejrzyj poniżej!