Tam gdzie obornik jest trudno dostępny bardzo ważną praktyką jest wysiew nawozów zielonych, do których należy m.in. gorczyca. W swoim gospodarstwie warzywniczym wysiewa ją również Michał Majewski z Łaźniewa w powiecie warszawskim.
– Odmiany o przeznaczeniu poplonowym wytwarzają znacznie większą masę zieloną. Dobrze nawieziona gorczyca może osiągnąć wysokość dorosłego mężczyzny. Stosowana w gospodarstwie norma wysiewu to około 30 kg/ha. Jeżeli zachodzi taka potrzeba gorczycę nawozi się pogłównie saletrą amonową w dawce 50 kg/ha – wyjaśnia pan Michał.
– Poplon nawożę tylko w wyjątkowych sytuacjach, gdy zawartość azotu w glebie po plonie głównym jest bardzo niska. Gorczyca jest dobrym nawozem zielonym, ale trzeba ściąć ją np. orkanem lub mulczerem, zanim zacznie drewnieć, a po ścięciu bardzo dobrze rozdrobnić. W przeciwnym razie trudno będzie zaorać pole. Trzeba obserwować uprawę i odczekać jak długo się da. Każdy dzień wzrostu roślin to więcej masy zielonej – tłumaczy producent.
Artykuł o gospodarstwie Michała Majewskiego przeczytacie we wrześniowym numerze WiOM.