Chelaty mikroelementowe są to kompleksowe połączenia mikroskładnikow, w których składnik mineralny jest powiązany z nośnikiem organicznym. Chelaty nie dysocjują wcale lub jedynie w niewielkim stopniu, dzięki czemu nie tracą swoich właściwości, a jony są z nich uwalniane do środowiska stopniowo.
Chelatyzacja składników odżywczych w nawozach zdecydowanie poprawia wchłanianie przez liść. Zastosowanie chelatów w nawożeniu dolistnym sprawia, że przyswajanie składników jest bardzo szybkie. W przypadku użycia zwykłego nawozu, w którym składniki są zawarte w postaci soli mineralnych, przyswajanie jest opóźnione, a na liściach mogą się tworzyć złogi soli. Rośliny dobrze tolerują chelaty, w przeciwieństwie do soli mineralnych, których zastosowanie może spowodować poparzenia liści.
Chelaty bardzo dobrze rozpuszczają się w wodzie. Zmieniają również jej właściwości: obniżają twardość i zmniejszają napięcie powierzchniowe. Stosowanie chelatów można także uzasadniać ekonomicznie. Przy niewielkiej dawce jesteśmy w stanie uzyskać dobry efekt końcowy. W handlu nawozy chelatowe są dostępne zarówno w formie płynnej jak i pylistej.
mk