Pomidor może być uprawiany na glebie każdego rodzaju, zasobnej w składniki pokarmowe, żyznej, niezbyt ciężkiej i zlewnej, będącej w dobrej kulturze, przepuszczalnej i łatwo podsiąkającej. Produkcja na glebach lekkich, łatwo przesychających, wymaga bardziej zagęszczonych nasadzeń, dodatkowego nawadniania oraz nawożenia w kilku dawkach z powodu małej pojemności sorpcyjnej.
Pomidor w odróżnieniu od większości warzyw nie jest wrażliwy na lekkie zakwaszenie gleby, jej optymalne pH to 5,5–6,5. Należy jednak pamiętać, że gleby kwaśne mają gorszą strukturę, charakteryzują się mniejszą zawartością wapnia i niższą dostępnością magnezu, fosforu i molibdenu dla roślin. Niedobór wapnia w glebie sprzyja ponadto występowaniu choroby fizjologicznej – suchej zgnilizny wierzchołkowej owoców i sprawia, że owoce są miękkie. Okresowe lub długotrwałe niedobory wody w glebie przyczyniają się również do zakłócenia pobierania i transportu wapnia przez rośliny.
Pomidor w odróżnieniu od większości warzyw nie jest wrażliwy na lekkie zakwaszenie gleby, jej optymalne pH to 5,5–6,5. Należy jednak pamiętać, że gleby kwaśne mają gorszą strukturę, charakteryzują się mniejszą zawartością wapnia i niższą dostępnością magnezu, fosforu i molibdenu dla roślin. Niedobór wapnia w glebie sprzyja ponadto występowaniu choroby fizjologicznej – suchej zgnilizny wierzchołkowej owoców i sprawia, że owoce są miękkie. Okresowe lub długotrwałe niedobory wody w glebie przyczyniają się również do zakłócenia pobierania i transportu wapnia przez rośliny.
Azot dla pomidora
Pomidor rośnie szybko i wytwarza dużą masę części nadziemnych, dlatego też ma duże wymagania pokarmowe.
Cały artykuł przeczytasz w majowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź naszą ofertę!
Cały artykuł przeczytasz w majowym wydaniu miesięcznika "WiOM Warzywa i Owoce miękkie". Sprawdź naszą ofertę!