StoryEditor

Jaką odmianę kapusty wybrać do kiszenia?

21.11.2019., 12:13h

Producenci warzyw kapustnych zmagali się w tym roku z wieloma przeciwnościami losu. Susza, plaga chorób i szkodników każdemu dała się we znaki. Ciepłe lato w szczególności przyczyniło się do zwiększonej liczebności wciornastka i mączlika. Czy kapusta porażona przez te szkodniki nadaje się do kiszenia?

Trudny rok dla producentów kapusty

W poszukiwaniu idealnej odmiany kapusty do kiszenia przeprowadziliśmy ankietę z kilkunastoma producentami tego warzywa z całej Polski. Dzwoniliśmy do producentów zarówno z gospodarstw konwencjonalnych, jak i ekologicznych. Okazuje się, że przydatność konkretnej odmiany do kiszenia to tylko składowa wielu czynników. Oczywiście uniwersalne dobre cechy takiej kapusty to duża głowa, krótki głąb oraz duża zawartość cukru, ale największy problem stanowi wyprodukowanie zdrowego surowca, w szczególności w takim roku jak ten. Część ankietowanych nosiła się z zamiarem zaprzestania produkcji z uwagi na plagi szkodników i patogenów i brak dostępności środków ochrony roślin. Inni z kolei, prowadząc uprawy ekologiczne nie narzekali na choroby i szkodniki, a na brak rynku zbytu.


[Uszkodzenia wywołane żerowaniem wciornastka]

Słysząc tak różne sygnały można dojść do wniosków, że powodzenie uprawy zależne jest od danego regionu kraju. Producenci korzystają z odmian, które sprawdziły się u nich w gospodarstwach na przestrzeni lat. Idąc dalej, trzeba się przyjrzeć uprawowym detalom, takim jak zmianowanie, szybkość reakcji przy pojawieniu szkodników i właściwe nawożenie. Oczywiście są odmiany mniej podatne na szkodniki i choroby, ale jak powiedział jeden z rozmówców: „W tym roku wciornastek atakował nawet odmiany gorzkie”.


[Uszkodzenia wywołane żerowaniem wciornastka]

Z ankiety wynika, że najpopularniejsze odmiany do kwaszenia uprawiane w Polsce to:
  • Ambrozja
  • Novotom
  • Jaguar
  • Adelko
  • Typhoon
  • Ramco
  • Kolia


[Jaką odmianę kapusty wybrać do kiszenia?]

Darmowe białko w kapuście do kiszenia

W tym roku problem wciornastka i mączlika w uprawie kapustnych był szeroko omawiany. Konsumenci przynosili mączlika do domu wraz z zakupionymi warzywami. Jeśli chodzi o przydatność do kiszenia kapusty zaatakowanej przez tego szkodnika, to odpowiedz nie jest prosta. Wszystko zależy od stopnia porażenia i występowania grzybów szadzakowych, co dyskwalifikuje produkt. Niektóre grzyby sadzakowe są zdolne do produkcji toksycznych metabolitów wtórnych potencjalnie groźnych dla zdrowia człowieka, a więc samo usunięcie porażonych liści może nie wystarczyć.


[Wynik niewłaściwej ochrony, plagi szkodników i patogenów]

W przypadku wciornastka problem polega na przemieszczaniu się tego szkodnika w głąb kapusty nawet do 20 liścia. Natomiast, po usunięciu liści z widocznymi objawami żerowania wciornastaka z kapusty, może ona posłużyć jako surowiec do kiszenia.

Marcin Wieczyński

Fot. K. Wójcik

22. listopad 2024 14:26