Teresa i Sławomir Michalakowie od dawna zajmują się produkcją wczesnych warzyw kapustnych. Obecnie pomaga im syn Michał i synowa Katarzyna. Oprócz kapusty uprawiają jeszcze kalafiory na wczesny zbiór oraz jesienny (Gohan, Dawid, Giewont), brokuły, selery korzeniowe (Balena), cebulę z dymki, marchew, pasternak. Powierzchnia gospodarstwa to 16 ha.
Wczesny start
Z niskich tuneli pierwsze zbiory kapusty zaczynają się ok. 26 kwietnia. Aby uzyskać je w tym terminie, produkcja rozsady rozpoczyna się już pod koniec grudnia i w połowie stycznia. Nasiona wysiewane są w gospodarstwie (produkcja własna), w tacach o 96 komórkach. Ważne, aby rozsada była dobrze ukorzeniona. Sadzenie przypada na koniec lutego, dlatego rośliny muszą być silne.
Do najwcześniejszej uprawy w tunelach wybierane są odmiany: Jetma, Constable oraz Tucana. Pod płaskie osłony w minionym roku trafiła: Gazelle, Gregorian, Gallican, a nowa odmiana Boleroma hodowli Rijk Zwaan – na pole bez okrywania.