Gospodarstwo zajmuje powierzchnię 10 ha. Większość gleb należy do II i III klasy bonitacyjnej. Co roku pod uprawę warzyw przeznacza się 6–9 ha, na pozostałej części rosną zboża. – Mamy 90 tuneli – mówią właściciele. Każdy z nich ma 30 m długości, 4,2 m szerokości i 1,5 m wysokości. – Sadzimy w nich kapustę głowiastą białą, kalafiory i ogórki partenokarpiczne. Kapustne uprawiamy również w polu, najpierw pod agrowłókniną, później – do jesieni – w odkrytym gruncie. W ofercie mamy też fasolę szparagową żółtostrąkową.
Państwo Adamiakowie współpracują z firmami hodowlano-nasiennymi, testują odmiany i wybierają te, które najlepiej sprawdzają się w ich gospodarstwie… Marta Szyperek
Więcej o gospodarstwie ogrodniczym Państwa Marzeny i Tomasza Adamiaków w numerze 2/2016 WiOM, s. 34.