Do długiego przechowania
- Kajak F1 – tworzy zbite główki o masie 2–4 kg zachowujące zieloną barwę nawet podczas długiego przechowywania. Okres wegetacji wynosi 130–140 dni. HR FOC:1*.
- Fighter F1 – tworzy nieco większe główki – do 5 kg wysoko osadzone. Może być kiszona także po długim przechowywaniu. HR FOC:1.
- Arcticus F1 to najpóźniejsza z odmian sakaty – dojrzewa po upływie 130–140 dni od sadzenia. Masa główek 2–3 kg.
Na „świeży rynek”
- Stonhead F1 jest odmianą 65–70-dniową o masie główek 1–1,5 kg. Przeznaczona do zbioru latem i jesienią.
- Charmant F1 tworzy główki 1–2-kilogramowe. HR FOC:1. Okres wegetacji jak wyżej.
- Monalisa F1 – dojrzewa po 70–75 dniach od sadzenia. Główka waży 1,5–2 kg. Zawiera dużo cukrów, stąd jest szczególnie polecana na surówki. Ma długie okno zbiorcze. HR FOC:1.
Świeży rynek i przetwórstwo
- Monroo F1 – robi bardzo dobre wrażenie na klientach marketów, eksponowana wraz z okrywającymi liśćmi. Osiąga wagę 1,5–2,5 kg. Dojrzewa po 85–95 dniach od sadzenia.
- Marloo F1 – Okres wegetacji 85–90 dni. Główki 3–4-kilogramowe są jasnozielone.
Kapusta płaska
- Saturn No45 F1 tworzy duże, spłaszczone główki o masie ok. 2,5 kg. Poszczególne liście są ułożone dość luźno. Można je wykorzystać na coolwrapy. Liście są smaczne i chrupiące. Okres wegetacji wynosi 80–90 dni. Odmianę można uprawiać od wiosny do lata.
Kapusta stożkowa
- Cape Horn F1 – pierwsza mieszańcowa odmiana kapusty stożkowej. Okres wegetacji 50–66 dni. Waga główek 0,8–1,4 kg. Ma długie okno zbiorcze.
W typie włoskim
- Savornach F1 – Okres wegetacji 90–95 dni. Nadaje się do uprawy wiosenno-letniej i letnio-jesiennej. Główki ważą 1,5–2,5 kg.
Kapusta pekińska
- Kiseki F1 o okresie wegetacji 63–68 dni. Liście zachowują zielony kolor również po przechowaniu. Główki osiągają masę 1,2–1,5 kg. Rozsadę należy sadzić przed 10 sierpnia. Zaleca się zagęszczenie 80 000 szt./ha.
*HR FOC:1 – wysoka odporność na Fusarium oxysporum f.sp. conglutinans race 1.
kw