Podczas Kłeckiego Dnia Ogórka prezentacji czterech odmian dokonała firma Bejo: dwie odmiany już znajdują się w handlu, a dwie są jeszcze testowane.
Jednym ze znanych i cenionych wśród plantatorów jest ogórek Atik. To odmiana partenokarpiczna z wysoką odpornością na mączniaka rzekomego i na choroby bakteryjne. Polecana jest do uprawy ekologicznej.
- Okres wegetacji wynosi ok 57 dni. Ma ładną brodawkę i wybarwienie. Jej pokrój pozwala na szybkie zregenerowanie – zaznaczył Jakub Gęsicki z firmy Bejo.
Drugą prezentowaną przez Bejo odmianą jest Amarok. To również ogórek partenokarpiczny, który daje wysokiej jakości twarde owoce.
- Owoce są delikatniej ciemniejsze od Atika i nadają się do konserwowania, jak i do kiszenia. Po zakiszeniu spokojnie wytrzyma do końca lutego - powiedział Gęsicki.
Kolejne dwie odmiany: 3490 i 3396 są w fazie testu. Cechują się bardzo krótkimi międzywęźlami i wysoką zdrowotnością pod kątem chorób grzybowych i wirusowych.
Więcej o ofercie Bejo dowiesz się z filmu!